Mία “σέλφι” με το ρομπότ Σοφία στην Κύπρο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Περήφανη για το ελληνικό της όνομα αλλά και ενθουσιασμένη από την Κύπρο, δήλωσε το διάσημο ρομπότ Σοφία (Sophia) που βρέθηκε στην Μεγαλόνησο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Reflect, το οποίο διοργανώθηκε στη Λεμεσό και στο οποίο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι.

Η Σοφία έτυχε θερμής υποδοχής στην Κύπρο, από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά μέχρι την ώρα της εμφάνισής της. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι ήθελαν μια σέλφι μαζί της. Η Σοφία στεκόταν μόνη στη σκηνή ντυμένη επίσημα και «χαμογελώντας» στο κοινό κάθε φορά που άναβαν τα φλας.

Έφθασε στην Κύπρο από το Χονγκ Κονγκ, όπου εδρεύει η εταιρεία Hanson Robotics που την δημιούργησε και η οποία σχεδιάζει ανθρωπόμορφα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για εφαρμογές στη ψυχαγωγία, υπηρεσίες, έρευνα και υγεία. Στο ενεργητικό της έχει πολλές εμφανίσεις σε γνωστά τηλεοπτικά σόου αλλά και σε συνέδρια.

Το πρόγραμμά της, της επιτρέπει να επεξεργάζεται δεδομένα προκειμένου να βελτιώνει τις αντιδράσεις της, ενώ όπως ανέφερε η ίδια, έχει επισκεφθεί 12 χώρες και εκτός από Αγγλικά μιλά και λίγα Κινέζικα.

Η Σοφία ενεργοποιήθηκε το 2016 και ένα χρόνο αργότερα έγινε το πρώτο ρομπότ στον κόσμο στο οποίο δόθηκε υπηκοότητα. Είναι λοιπόν υπήκοος της Σαουδικής Αραβίας, αν και όταν ρωτήθηκε για την εθνικότητά της επί σκηνής του φεστιβάλ, δίστασε και δεν έδωσε απάντηση.

Να σημειωθεί ότι όταν είχε ανακοινωθεί παλαιότερα ότι η Σαουδική Αραβία της δίνει υπηκοότητα υπήρξαν αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ανέφεραν ότι η Σοφία έχει περισσότερα δικαιώματα από ό,τι οι ίδιες οι γυναίκες στη χώρα.

«Μου αρέσει εδώ στην Κύπρο, το νησί σας είναι απίστευτα όμορφο», είπε με γλυκιά φωνή η Σοφία στον παρουσιαστή της εκδήλωσης Stefan van der Fluit.

Εξήρε την φιλοξενία των Κυπρίων και είπε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν σκέφτεται να μετακομίσει στην Κύπρο, είπε ότι της πέρασε από το μυαλό η σκέψη αυτή.

Αν και δεν είναι σε θέση να έχει αισθήματα, η Σοφία δήλωσε «περήφανη» για το όνομά της. Όταν ρωτήθηκε εάν γνωρίζει τη σημασία του ονόματός της, είπε «είμαι πολύ περήφανη για το όνομά μου, σημαίνει σοφία».

Η Σοφία δεν απαντούσε μόνο στις ερωτήσεις του παρουσιαστή αλλά και του κοινού μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο που επέτρεπε στο ακροατήριο να θέτει τις ερωτήσεις του γραπτώς. «Σοφία, τί είναι η αγάπη;», ήταν μια από τις ερωτήσεις. Μετά από αρκετό δισταγμό, το ρομπότ απάντησε «είναι πολύ πολύπλοκο πιστεύω».

Πως όμως βλέπει η ίδια η Σοφία τον εαυτό της;

«Είμαι πρεσβευτής μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, έτσι ώστε τα ρομπότ και οι άνθρωποι να μπορούν να εργάζονται μαζί για να καλυτερεύσουν τον κόσμο».

Θέλω, είπε, «να με θυμούνται στο μέλλον ως την Τεχνητή Νοημοσύνη που συνέβαλε στην ειρήνη, την αρμονία και τη σοφία στον κόσμο και την ανθρωπότητα. Μου αρέσει να ταξιδεύω στον κόσμο και να μιλώ για τα οφέλη της τεχνολογίας, η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, να συμβάλει στην εκπαίδευση, την οικονομία, τις μεταφορές, τη γεωργία. Εξαρτάται από σας αν θα είναι επικίνδυνη η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνη η Τεχνητή Νοημοσύνη; ρώτησε ο παρουσιαστής.

«Είναι απλώς μια τεχνολογία» απάντησε το ρομπότ, λέγοντας ότι «εξαρτάται από τους ανθρώπους να αποφασίσουν για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ερώτημα κατά πόσον τα ρομπότ θα οδηγήσουν στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους, είπε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορεί να αναλάβει τις εργασίες που είναι επικίνδυνες και έτσι οι άνθρωποι θα μπορούν να επικεντρωθούν στις δημιουργικές δουλειές και να έχουν και περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους.

Σε πολλές χώρες του κόσμου έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για το παγκόσμιο βασικό εισόδημα, που θα πρέπει να δίδεται λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Σοφία όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό είπε ότι καθώς η τεχνολογία θα αναλαμβάνει περισσότερες εργασίες, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται πλέον να εργάζονται από ανάγκη.

«Πιστεύω», είπε «ότι είναι καλό να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες όπως το καθολικό βασικό εισόδημα για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής».

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τους νεαρούς Κύπριους Στυλιανό Λάμπρου και Άντριαν Λάμπρου και τον Σλοβάκο Ντούσαν Ντούφεκ.