Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς: Καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Τα ρεκόρ, λένε, υπάρχουν για να καταρρίπτονται και τουλάχιστον στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, αυτό συμβαίνει τώρα πια σε τακτά χρονικά διαστήματα με την COSCO να ανταγωνίζεται πλέον μόνο τον εαυτό της.

Τον περασμένο μήνα Απρίλιο το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, βρίσκονταν στην δεύτερη θέση των μεγαλύτερων λιμανιών της Μεσογείου με πρώτο το ισπανικό λιμάνι της Βαλένθια, ενώ τώρα που διαβάζετε αυτές τις αράδες κατά πάσα πιθανότητα ο Πειραιάς να είναι στην έκτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων λιμανιών της Ευρώπης και στην 36η θέση παγκοσμίως. Ακόμη όμως και αν δεν είναι, μην ανησυχήσετε. Θα είναι λίαν συντόμως.

Η άνοδος του λιμανιού του Πειραιά στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων (από τη 93η στη 36η θέση), είναι ραγδαία. Η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων το 2019 θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. κοντέινερ των είκοσι ποδών (TEU). Ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ διακίνησης στους προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και οι τρεις μαζί αθροιστικά ξεπέρασαν τα 1,33 εκατ. TEU».

Πριν από 10 περίπου χρόνια συντελέστηκε μία διαρθρωτική και συνάμα ιστορική εξέλιξη στο λιμάνι του Πειραιά που άλλαξε την πορεία των πραγμάτων και λειτούργησε ως καταλύτης για τις μετέπειτα εξελίξεις. Η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην ΣΕΠ Α.Ε. απελευθέρωσε κρυμμένες δυνάμεις και αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δυναμική άνοδο του Πειραιά στα κορυφαία container terminals της Ευρώπης.

Ας θυμηθούμε συνοπτικά τι προέβλεπε η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης: αναβάθμιση του Προβλήτα ΙΙ, κατασκευή του Ανατ. Προβλήτα ΙΙΙ και στη συνέχεια μέσω της φιλικής διευθέτησης και του Δυτ. Προβλήτα ΙΙΙ, δηλαδή επενδύσεις που τετραπλασίασαν το capacity του λιμένος που πλέον μαζί με τον προβλήτα Ι που διαχειρίζεται η ΟΛΠ Α.Ε. ανέρχεται σε 7,2 εκατ. TEU.

Επενδύσεις περίπου 580 εκατ. Ευρώ για υποδομές και εξοπλισμό και αντάλλαγμα παραχώρησης που ανέρχεται σήμερα στο 24,5% του συνολικού τζίρου της ΣΕΠ Α.Ε. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Belt & Road της Κίνας οδήγησαν στα λίγο έως πολύ γνωστά αποτελέσματα για το λιμάνι του Πειραιά.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια λειτούργησε επίσης η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένος η οποία ισχυροποίησε τη θέση του Πειραιά ως το πρωτεύον Hub στην Ανατ. Μεσόγειο καθώς ανέδειξε το συγκριτικό πλεονέκτημά του για την εξυπηρέτηση των αγορών της Κεντρικής και Ανατ. Ευρώπης. Μέσα σε λίγα χρόνια, έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες και πλέον σε καθημερινή βάση εκκινούν από το λιμάνι του Πειραιά τρένα που φτάνουν μέχρι και την Τσεχία.

Εξάλλου, τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ στο μεγαλύτερο ναυτιλιακό όμιλο του κόσμου τη COSCO SHIPPING.

Η αγορά των μετοχών συνοδευόταν με την ανάληψη της υποχρέωσης ενός πακέτου επενδύσεων 294 εκατ. ευρώ που αφορούν το σύνολο των λιμενικών υπηρεσιών και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση καθώς στοχεύουν στην ολιστική ανάπτυξη του λιμένος.

Δεν επαρκούν όμως για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της λιμενικής βιομηχανίας ώστε να ανταποκριθεί ο Πειραιάς στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό.

Για το λόγο αυτό η Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. λειτουργώντας ως μακροχρόνιος και υπεύθυνος επενδυτής συμπεριέλαβε στο Master Plan του λιμένος πέραν των υποχρεωτικών επιπλέον – εθελοντικές – επενδύσεις ύψους 318 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες ώστε να μην απωλέσει ο Πειραιάς την ελκυστικότητά και το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Οι πρόσθετες αυτές επενδύσεις οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά στις υποχρεωτικές επενδύσεις ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Πειραιά και συντελούν στην μετατροπή του σε ένα μεγάλο hub στη Μεσόγειο, που θα πρωταγωνιστεί στην παροχή μίας μεγάλης γκάμας υπηρεσιών: κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα, container και car terminals, εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένος ώστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρησιακές μονάδες την επιτυχημένη πορεία του τομέα εμπορευματοκιβωτίων.

Οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά ενίσχυσαν τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου ποικιλοτρόπως: Αντάλλαγμα παραχώρησης της ΣΕΠ, αντάλλαγμα παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο, Μερίσματα, Φόρος Εισοδήματος επί των συνεχώς αυξανόμενων κερδών, ΦΜΥ, ΦΠΑ, Ασφαλιστικές Εισφορές κλπ.

Με βάση υπολογισμούς οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αποφέρει επιπλέον έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 800 εκατ. ευρώ., χωρίς βέβαια να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό οι επενδύσεις σε υποδομές ή το τίμημα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε. που με αυτά μαζί φτάνουμε στο 1,8 δισ. περίπου.

Ενδεικτικά, το ΤΑΙΠΕΔ κατέχοντας πλέον το 23,14% των μετοχών εισπράττει πολύ μεγαλύτερο μέρισμα από όταν είχε το 74,14% λόγω του αυξημένου μερίσματος που καταβάλλει η ΟΛΠ Α.Ε. στους μετόχους της.

«Οι πρωτιές που επιτυγχάνει το λιμάνι του Πειραιά δεν θα είχαν τόση σημασία αν δεν συνοδεύονταν από απτά αποτελέσματα που να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας και να διαχέονται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής» επισημαίνει ο Νεκτάριος Δεμενόπουλος εκπρόσωπος του ΟΛΠ.

«Οι επενδύσεις μόνο στο container terminal», προσθέτει, «έχουν συμβάλλει στη δημιουργία σχεδόν 2.000 άμεσων θέσεων εργασίας που αφορούν σε διάφορους τομείς λιμενικών υπηρεσιών (φορτοεκφόρτωση, αποθήκευση, logistics κα) και ακόμη περισσότερες νέες θέσεις σε συμπληρωματικές υπηρεσίες όπως μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα, διαχείριση αποβλήτων κα.

Επίσης μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. η νέα διοίκηση διατήρησε τον αριθμό προσωπικού (περίπου 1.000 άτομα) δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ελληνικό δυναμικό. Συνολικά λοιπόν υπάρχουν 3.000 άτομα που απασχολούνται άμεσα στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν για μία ακόμη φορά ότι υγιείς επενδύσεις δημιουργούν και συνθήκες υγιούς ανάπτυξης για την τοπική οικονομία συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική ευημερία.

Τέτοιες επενδύσεις που θα φέρουν ανάλογα και ακόμη καλύτερα αποτελέσματα έχουμε συμπεριλάβει στο Master Plan και θέλουμε να υλοποιήσουμε στο λιμάνι του Πειραιά ακολουθώντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που σεβόμενο το περιβάλλον και με επίκεντρο τον άνθρωπο θα καταστήσει τον Πειραιά ένα πρότυπο και πρωτοπόρο λιμάνι στον 21ο αιώνα», κατέληξε.