“Ελπιδοφόρα” σελίδα χωρίς τα σκάνδαλα του παρελθόντος για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Για μια τριετία και πλέον, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ταλανίζονταν από καταγγελίες για οικονομικά αλλά και σεξουαλικά σκάνδαλα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ηρεμία στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε διαταραχθεί μετά και τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Τζέρρυ Δημητρίου, μέσω της μακροσκελούς τρισέλιδης επιστολής του, που  φρόντισε να την κοινοποιήσει προς τον Οικονομικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής.

Σε αυτή την επιστολή ο Τζέρρυ Δημητρίου που είχε υπηρετήσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για 17 χρόνια, είχε αφήσει  βαριά υπονοούμενα για κακοδιαχείριση και για «τρύπες» στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, ειδικά για εκείνα που αφορούν την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν στο Μανχάταν.

Μάλιστα, είχε καταγγείλει ότι καταβλήθηκαν 17 εκατ. ευρώ για νομικές διευθετήσεις που αφορούσαν αγωγές σε βάρος κληρικών που είχαν κατηγορηθεί ότι κακοποίησαν σεξουαλικά γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

Οι ολοένα συνεχιζόμενοι ψίθυροι και οι αποκαλύψεις που συνεχώς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας άφηναν  μια μεγάλη «κηλίδα» στην  φήμη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Συν το γεγονός ότι ο  απερχόμενος αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, είχε ήδη συμπληρώσει το 92ο έτος της ηλικίας του, με συνέπεια να υπάρχει ένα έλλειμμα στην ομαλή επικοινωνία της Κεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τις επιμέρους Μητροπόλεις και τις Διευθύνσεις της.

Τα θέματα αυτά ήταν ένας πονοκέφαλος που αποδυνάμωναν την  Αρχιεπισκοπή Αμερικής , η οποία παραδοσιακά παίζει πρωτεύοντα ρόλο λόγω της στενής σύνδεσής της με την ελληνική ομογένεια, με αποτέλεσμα το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να κληθεί να δώσει λύση στο πρόσωπο του χαρισματικού, φωτισμένου και οξυδερκή Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Χάλκης.

Στο σημείο αυτό, αξίζει κανείς να αναφέρει τον προβληματισμό που αναπτύσσουν κύκλοι της ομογένειας για τον ρόλο του νέου Αρχιεπισκόπου, ο  οποίος ήταν, είναι και παραμένει ο εξ απορρήτων και το δεξί χέρι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη Τουρκία, οι πιέσεις που ασκούνται στο Πατριαρχείο από την τουρκική πλευρά, επηρεάζουν και τα ελληνικά εθνικά θέματα.

Η επιλογή του  Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί  από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, έγινε με γνώμονα την αποκατάσταση της ηρεμίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο νέος Αρχιεπίσκοπος στις δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση της επιλογής του,  επισημαίνει ότι «η ταπεινότητά μου αναλαμβάνει μια πολύ δύσκολη και εμπιστευτική αποστολή που μου ανάθεσε ο Πατριάρχης μου».

Για όσους γνωρίζουν την προσωπικότητα του νέου Αρχιεπισκόπου, είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Ιεράρχης, νέος σε ηλικία, 52 ετών,  με  σύγχρονο τρόπο αντίληψης, διαθέτει  ένα βαρύ  βιογραφικό και επικοινωνιακό ταλέντο.

Το βιογραφικό του νέου Αρχιεπισκόπου

Ο κ. Ελπιδοφόρος γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1994 και τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης.

Να σημειωθεί ότι η  ενθρόνιση θα γίνει πιθανότατα στις 22 Ιουνίου.