500 εκατ. έριξαν στην αγορά το 2018 οι ΑΕΕΑΠ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σαφής ένδειξη ανάκαμψης της αγορά του real estate αποτελούν οι επενδύσεις των εταιρειών ΑΕΕΑΠ, το 2018 οι οποίες έφθασαν σχεδόν τα 500 εκατ. ευρώ από τις  εισηγμένες εταιρείες επένδυσης ακινήτων. Ποσό το οποίο αποτελεί ιστορικά υψηλό για τον κλάδο, είναι σχεδόν διπλάσιο (247, 15 εκατ. ευρώ) από το αντίστοιχο του  2017 και αντανακλά τόσο την δυναμική του κλάδου όσο και την σαφή αύξηση της ζήτησης των επενδυτών για ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος.

Πρωταθλητής των επενδύσεων που ανήλθαν άνω των 285 εκατ. ευρώ ήταν όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Εθνική Πανγαία, με το σχετικό μέγεθος να είναι τετραπλάσιο εκείνου που δαπάνησε η εισηγμένη το 2017 (71 εκατ. ευρώ). Σημαντικό στοιχείο για την εταιρεία είναι η διεύρυνση του πεδίου ενδιαφέροντος της καθώς προχώρησε σε αγορές ακινήτων εντός και εκτός Ελλάδος, τοποθετούμενη και σε νέους τομείς, όπως οι φοιτητικές κατοικίες και τα logistics.

Οι μεγαλύτερες κινήσεις της εταιρείας ήταν εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Κύπρο, όπου απέκτησε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου αξίας 150 εκατ. ευρώ (με δύο ακίνητα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λ. Συγγρού), αλλά και στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου προχώρησε στην αγορά του κτιρίου γραφείων που ανέπτυξε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το τίμημα να ανέρχεται σε 78,6 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές κινήσεις στην ανάπτυξη ακινήτων, αλλά και στα τουριστικά-ξενοδοχειακά ακίνητα ανέπτυξε κατά το 2018 και η Grivalia Properties,  η οποία οδεύει προς απορρόφηση από την Eurobank, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας συγχώνευσης, χωρίς ;αυτό όμως να επηρεάζει το επενδυτικό πρόγραμμα της. Ειδικότερα, πρόσφτατα πραγματοποίησε κινήσεις απόκτησης του πρώην κτιρίου γραφείων της «Ελευθεροτυπίας», σε κοινοπραξία με τη Value Tουριστική, συμφερόντων της Dimand Real Estate, αλλά και προχώρησε σε συμφωνία, επίσης με την Dimand για την τρίτη φάση της επένδυσης ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Παράλληλα προχώρησε στην  απόκτηση του σύνθετου τουριστικού καταλύματος της Dolphin στο Πόρτο Χέλι, το Amanzoe, κίνηση που πραγματοποιήθηκε μέσω της Grivalia Hospitality. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 144 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σχεδόν διπλάσιες του 2017 ήταν οι επενδύσεις της Trastor, καθώς ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ. Κατά το 2018, η εισηγμένη εστίασε κυρίως στην απόκτηση κτιρίων γραφείων, δίνοντας έμφαση στην τοποθεσία των κτιρίων.

Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποίησε η εταιρεία και στα εμπορικά καταστήματα, με το ενδιαφέρον να αφορά κυρίως την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος (π.χ. Ερμού) και άλλα κεντρικά σημεία. Η Intercontinental International στράφηκε επίσης στην απόκτηση κτιρίων γραφείων αλλά και επιπλωμένων διαμερισμάτων, κατάλληλων για εκμίσθωση σε ξένους, κυρίως εταιρικά στελέχη. Κτίρια γραφείων βρέθηκαν στο στόχαστρο και της Briq Properties, η οποία όμως τοποθετήθηκε και στην ξενοδοχειακή αγορά, με την απόκτηση ενός μπουτίκ ξενοδοχείου στην Πάρο.