Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης- Μάχη για την επταήμερη εργασία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορήσει ότι είμαι κατά του οκταώρου. Το πρώτο που κάνω είναι να αναγνωρίζω στον νέο κόσμο που έρχεται ότι οι άνθρωποι δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δούλευαν μέχρι και σήμερα και πως το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα που έχουν άλλες συνήθειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η μάχη για το “επταήμερο” μόλις ξεκίνησε.

Μιλώντας σε διακαναλική συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ της 7ημερης εργασίας που θα επιβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι ο εργαζόμενος μπορεί να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη για τα όσα θέλει επιβάλει στην επιχείρηση του.

Συμπλήρωσε ότι θα δώσει πρόσθετα φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που μοιράζουν ένα μέρος των κερδών τους ως έξτρα μπόνους στους εργαζόμενους, ενώ τόνισε και τη δέσμευσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. «Για τους πολλούς μιλάμε. Δεν μιλάμε για τους λίγους», σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλη διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνέντευξής του, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου  έσπευσε να επιτεθεί στον κ.Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ότι  «δεσμεύθηκε για 7ήμερη εργασία» και ότι σκοπεύει «να γυρίσει τους εργαζομένους στον 18ο αιώνα».

Από την πλευρά τους, στελέχη της  Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνουν ότι«δεν είναι παρά μόνο, άλλη μια ελεεινή προσπάθεια του Μαξίμου να διακινήσει fake news σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε επίσης ότι  η κυβέρνηση την πάτησε με μια πρωτοφανή γκάφα: η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας στην οποία αναφερόταν ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκριθεί από την ίδια την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου και προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, η κ. Αχτσιόγλου, πολύ καλά έκανε που την ενέκρινε, διότι με την συμφωνία αυτή την οποία ανέφερε ως θετικό παράδειγμα συλλογικών συμβάσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους. Συγκεκριμένα βασίζεται σε ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ρεπό.

Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες άδειας το χρόνο. Έτσι, μέσα από το νέο μοντέλο, η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και την επίθεση από το Μαξίμου, τονιζόταν ότι η κ. Αχτσιόγλου έχει συναινέσει σε μια τέτοια σύμβαση, στην εταιρεία Παπαστράτος, για 7ήμερη εργασία.

Στις αρχές Μαίου η εταιρεία Παπαστράτος ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Μαΐου «εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7% .Πιο συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.