Κατάργηση προσαυξήσεων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Καταργείται η προσαύξηση στα πρόστιμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που προβλέπει ο νόμος 4495/2017 για όσα κτίσματα θα υπάγονταν σε αυτόν έως και τις 9 Νοεμβρίου 2019. Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε ότι προωθεί άμεσα τη σχετική ρύθμιση. Έτσι, οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς άλλη επιβάρυνση.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή έληξε και η προθεσμία της νομιμοποίησης αυθαιρέτων με μείωση κατά 10% του ειδικού προστίμου. Το ΥΠΕΝ, όπως ανακοίνωσε, δεν θα δώσει άλλη παράταση. Ο ν. 4495/2017 προέβλεπε μειώσεις των προστίμων (κατά 20% και 10%) για όσους έσπευδαν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα τους πρώτους μήνες ισχύος του νόμου (προθεσμίες που είχαν πάρει αλλεπάλληλες παρατάσεις).

Προέβλεπε όμως και αυξήσεις προστίμων (κατά 10% και 20% για όσους προχωρούσαν σε νομιμοποίηση κατά το τρίτο και τέταρτη εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου αντίστοιχα), οι οποίες πλέον καταργούνται. Αύξηση 10% προβλεπόταν και για τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές προστασίας, για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.