Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με αργούς ρυθµούς και εµπόδια εξακολουθεί να προχωρεί η τρέχουσα φάση κτηµατογράφησης του 63% της χώρας, φέρνοντας έτσι αναγκαστικά προ των πυλών την παράταση της διαδικασίας του Κτηματολογίου.  Συνολικά έχουν δηλωθεί 1.842.941 δικαιώµατα από το σύνολο των 12,6 εκατοµµυρίων που εντοπίζονται στις περιοχές στις οποίες εξελίσσεται η κτηµατογράφηση.

Ειδικότερα, µέχρι στιγµής στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Νοέµβριο έχει δηλωθεί µόλις το 14,62% των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας. Η λιγοστή προσέλευση των πολιτών αποδίδεται κυρίως στα προβλήµατα που παρουσιάζει το συγκεκριµένο πρόγραµµα κτηµατογράφησης, το οποίο αφορά πρώτιστα σε αγροτικές περιοχές.
Η απροθυµία των ιδιοκτητών να δηλώσουν τις περιουσίες τους οφείλεται σε ένα πλήθος αιτιών, στις οποίες συγκαταλέγονται, εκτός της οικονοµικής συγκυρίας, η χαµηλή αξία των προς δήλωση ακινήτων και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, καθώς πολλά από αυτά είχαν δοθεί διά λόγου στους σηµερινούς κατόχους τους αλλά και η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηµατογράφησης, µέσω του οποίου εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια.

Όσον αφορά στη διάρκεια της παράτασης, η  αρχική πρόβλεψη ήταν ανά περιοχή να δοθεί παράταση έως και 3 μήνες, τόσο για τους κατοίκους του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού,  προκειμένου οι ιδιοκτήτες που ζουν στην Ελλάδα να έχουν το χρόνο για να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και να συμμετάσχουν χωρίς ιδιαίτερες βιασύνες στη διαδικασία.

Ωστόσο, με δεδομένο τις ιδιαίτερες συνθήκες για τους κατοίκους του εξωτερικού, η σχετική προθεσμία αναμένεται να φτάσει τελικά στους 9 μήνες.

Η τρέχουσα συλλογή δηλώσεων, που αφορά το 63% της χώρας, περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές (περίπου 36%), αστικές περιοχές (περίπου 4%), πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κ.λπ.), δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους, καθώς και νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας.

Πρωτιά συμμετοχής πάντως, με 35,76%, έχουν τα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, ενώ τη σκυτάλη, με 25,53%, παίρνουν η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία, με 17,87%, και ελάχιστα πιο χαμηλά βρίσκεται η Αρκαδία, με 17,45%.

Μειωμένα επίσης είναι τα ποσοστά για Σάμο, Ικαρία και Χίο, με 9,50%, λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αχαΐα με 9,12%, ενώ Βοιωτία και Φωκίδα καταλαμβάνουν το 5,13%, με το μικρότερο ποσοστό να έχουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, το οποίο είναι μόλις 3,21%.