Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η κατασκευή για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι μετά από 11 παρατάσεις και περίπου 14 χρόνια παλινδρομήσεων. Το έργο του οποίου η συνολική αξία τοποθετείται στο 1 δισ. ευρώ, προχωράει, πλέον, χωρίς αναταράξεις και εχθές η Ολομέλεια της Βουλής, με ευρεία συναίνεση υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Kαστέλι Ηρακλείου Κρήτης, παρά τις αντιπαραθέσεις κυρίως για ευθύνες στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, για τις αποζημιώσεις σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης – παραχώρησης τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έκανε λόγο για ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό αεροδρόμιο με αναπτυξιακή υπεραξία, τονίζοντας ότι είναι στον αντίποδα της πολιτικής που είχε επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός.
“Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο με προβλέψεις για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των πολιτών. Πρώτη φορά προβλέφθηκαν ανταποδοτικά τέλη 2% επί του τζίρου της εταιρείας που, όπως εκτιμάται, θα φθάσουν στα 184 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”, τόνισε ο κ. Σπίρτζης ενώ έδωσε έμφαση στην “ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στην εταιρεία του αεροδρομίου με ποσοστό συμμετοχής 45%”, καθώς και στην “απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών του Δημοσίου κάτω από το 35%, για να μην δοθεί ποτέ η δυνατότητα ξεπουλήματος του”.
Το αεροδρόμιο και τα μεγέθη
Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με το κατασκευαστικό κόστος να ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστεθεί το σύνολο, ύψους 520 εκατ. ευρώ, των δαπανών της κατασκευαστικής περιόδου, η αξία της συνολικής επένδυσης ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου θα ανέλθει σε 180 εκατ. ευρώ, ενώ, το σχήμα παραχώρησης θα συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια συνολικού ύψους 194,4 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια 158,4 εκατ.+ δευτερογενές χρέος ύψους 36 εκατ.).
Στην εταιρεία παραχώρησης, που θα συσταθεί, το Δημόσιο θα συμμετέχει με 46%, ενώ το τέλος εκσυχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένων θα διαμορφωθεί σε 65%.
Επίσης, 2% επί των ακαθάριστων εσόδων του αερολιμένα θα διατίθεται υπέρ ΟΤΑ και για κοινωνικές δράσεις.
Κατά την πενταετή κατασκευαστική περίοδο και κατά την περίοδο λειτουργίας θα δημιουργηθούν περίπου 1.000 άμεσες και 500 μόνιμες θέσεις εργασίας, αντίστοιχα.
Ο νέος αερολιμένας θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στο Ηράκλειο στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο προσαπογειώσεων, κατηγορίας Ε, μήκους 3.200 μέτρων με δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μ., ένα τροχόδρομο παράλληλο με το διάδρομο κατηγορίας Ε, πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστον συνδετήριους τροχόδρομους μεταξύ του Αεροδρομίου και του Στρατιωτικού Αεροδρομίου (θα λειτουργεί παράλληλα).
Επίσης, θα διαθέτει:
-βιοκλιματικό Κεντρικό Κτήριο αεροσταθμού επιφάνειας 71.818 τ.μ.
-μέγιστη Διανυόμενη Απόσταση Αναχωρούντων Επιβατών 247 μ.
-μέγιστη Διανυόμενη Απόσταση Αφικνούμενων Επιβατών 187 μ.
-μέγιστη Απόσταση Τροχοδρόμησης Αεροσκαφών 3.875 μ.
-27 θέσεις Στάθμευσης στην πίστα, με δυνατότητα αυτόνομης προσέγγισης και απομάκρυνσης, σύστημα αποθήκευσης και διανομής καυσίμων με υπόγειο δίκτυο τροφοδοσίας αεροσκαφών για κάθε θέση στάθμευσης
-19 αίθουσες αναμονής επιβατών
-αστυνομικό Σταθμό, δύο πυροσβεστικούς σταθμούς, ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις και εξοπλισμό επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών
-ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο περιλαμβάνει σύστημα βιολογικού καθαρισμού που θα δέχεται τα λύματα του αεροδρομίου, καθώς και των γειτονικών οικισμών
-πρόβλεψη εμπορικής ζώνης 400 στρ. για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου
-Χώρους στάθμευσης με χωρητικότητα κατ’ ελάχιστον οκτακοσίων οχημάτων, χώρους αναμονής για κατ’ ελάχιστον πενήντα τουριστικών λεωφορείων, εκατόν πενήντα ταξί και είκοσι μίνι βαν ξενοδοχείων και θέσεις στάθμευσης για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πλήρες οδικό δίκτυο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση εντός του Αεροδρομίου.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του νέου αεροδρομίου Καστελίου με το Βόρειο και Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης, ήτοι του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χλμ. περίπου, διατομής δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα) για τη σύνδεση του Νέου Αεροδρομίου Καστελίου με τον Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου.