ΣΕΒ: Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές για Ελλάδα και ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Κάλεσμα προς του Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις ευρωεκλογές τονίζοντας ότι τα διακυβεύματα είναι σημαντικά απηύθυνε σήμερα η διοίκηση του ΣΕΒ,  στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Τόσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας  όσο και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Mυτιληναίoς τόνισαν ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρώπης και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να αποστείλουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που μπορούν να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, αναλαμβάνοντας ως θεσμικός εταίρος πρωτοβουλία ενημέρωσης, αναδεικνύει τόσο το έλλειμμα διαλόγου για τα πραγματικά μεγάλα ζητήματα και διακυβεύματα των ευρωεκλογών, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των ευρωεκλογών.

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή του προέδρου του Συνδέσμου Θεόδωρου Φέσσα και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου, ενώ παράλληλα θα τρέξουν και άλλες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

“Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο να γνωρίζουν τα θέματα και να φροντίσουν να περάσουν τις θέσεις της Ελλάδας στην ΕΕ”, ανέφερε ο κ. Φέσσας. “Είναι άδικη για τις ευρωεκλογές η υποτίμηση που εισπράττουν από τα κόμματα και τους ψηφοφόρους, η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν χώρα που θέλει να πετύχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς το μέλλον της χώρας περνά από την ΕΕ”, ανέφερε από την πλευρά του ο Ευ. Μυτιληναίος.

“Διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και το διακύβευμα δεν αφορά τις ευρωεκλογές, αλλά αναλώνεται στην πόλωση ενώ, εκτός μεμονωμένων υποψηφίων, η συζήτηση δεν ακουμπά τα ζητήματα, δεν αναλύονται πολιτικές και δεν προβάλλεται η στάση που θα έχουν τα κόμματα στην Ευρωβουλή. Η ΕΕ και τα κράτη – μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Η άνοδος του λαϊκισμού και η αυξανόμενη εσωστρέφεια αλλάζουν ισορροπίες και διαμορφώνουν νέες συμμαχίες. Ο ΣΕΒ εκ του ρόλου του επιλέγει να δώσει ώθηση στον διάλογο για την Ευρώπη. Προτρέπουμε τους Ελληνες πολίτες να συμμετάσχουν με αίσθημα ευθύνης, αναζητώντας τις βέλτιστες προτάσεις και την καλύτερη εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανά”, είπε ο Ευ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος προέταξε το ενεργειακό ζήτημα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που επιχειρείται η ανασύνθεση της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί δώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερες θέσεις απασχόλησης.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία ο ΣΕΒ καλεί τα κόμματα να συζητήσουν και να αναδείξουν εν όψει των ευρωεκλογών βρίσκονται τα προγράμματα σύγκλισης, καθώς και θέματα που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την βιομηχανία, την ψηφιακή σύγκλιση και το ενεργειακό κόστος.

Από την πλευρά του, ο Θ. Φέσσας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να μπορεί να σταθεί μόνη στο παγκόσμιο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα βοηθήσει τις χώρες να σταθούν καλύτερα, με ανταγωνιστικές οικονομίες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος επισήμανε ότι από το 1961, όταν ξεκίνησε η σύνδεση ΕΟΚ – Ελλάδας, ο ΣΕΒ μετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά πράγματα, ενώ το 1962 έγινε μέλος του UNICE, προπομπού της BusinessEurope. Υπενθύμισε δε τη ρήση του παλαιού προέδρου του ΣΕΒ, Λεωνίδα Κανελλόπουλου, ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης ανέφερε ότι ο ΣΕΒ στέλνει ένα ηχηρό κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως τόνισε: «Το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και να προσαρμοστούμε με μεγαλύτερη επιτυχία. Όλοι μαζί στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα επιστρέψουμε ο καθένας στην φαντασιακή ασφάλεια που παρέχει η χώρα του;».

Πρόσθεσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε αυτή την εκστρατεία, αποφάσισε ότι πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτούς τους ψηφοφόρους που ταυτίζονται με τις αξίες που υπηρετεί η ΕΕ αλλά και με την προσέλκυση που έχει για την επίλυση των πραγμάτων, ωστόσο δεν φαίνεται να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία είτε γιατί αισθάνονται τη φωνή τους ότι δεν έχει αποτέλεσμα ή γιατί έχουν γενικώς απαξιώσει την πολιτική διεργασία.