Η άνοδος του Bitcoin και ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την ώρα που τα χρηματιστήρια του πλανήτη κλονίζονται υπό το βάρος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας,  η τιμή του Bitcoin, έχει καταγράψει αύξηση κατά 60% στην τρέχουσα χρήση και κοστίζει περίπου 7.141 Ευρώ, στρέφοντας τα βλέμματα νέων αλλά και παραδοσιακών επενδυτών προς αυτό.

Η αγορά του blockchain και των κρυπτονομισμάτων  αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και αποτελεί πλέον σήμερα ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ψηφιακού νομίσματος υπολογίζεται σε 362 δισεκατομμύρια δολάρια και, σύμφωνα με την PwC, περισσότερα από 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια εισπράχθηκαν μέσω ICO το 2018.

Όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που τα κρυπτονομίσματα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή τόσο σε μεμονωμένους επενδυτές, όσο και σε μεγάλα ιδρύματα, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δέχονται το Bitcoin ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η «σπανιότητα» πλέον των bitcoins είναι αυτή που έδωσε το σύνθημα του παροξυσμού της ανόδου του.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός Βitcoins που μπορούν να παραχθούν είναι 21.000.000. Μέχρι σήμερα έχουν «εξορυχθεί» και βρίσκονται σε κυκλοφορία 17.696.150 Bitcoins, δηλαδή το 84,27% του συνολικού αναμενόμενου αριθμού. Αυτό σημαίνει πως το σύστημα μπορεί να πλέον να κυκλοφορήσει μόνο άλλα 3.303.850 κρυπτονομίσματα.

Άρα τα Bitcoins θα παράγονται πιο δύσκολα, πιο αργά και ουσιαστικά θα είναι «σπανιότερα» απ’ ότι προηγουμένως. Επομένως η υπολογιστική δύναμη και η ενέργεια που απαιτείται για την εξόρυξη ενός bitcoin, διπλασιάζεται. Δηλαδή διπλασιάζεται το κόστος παραγωγής ενός bitcoin. Αυτό το γεγονός από μόνο του, οδήγησε τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων σε αυτήν την εκρηκτική παραβολική εκτόξευση της τιμής του, σε όλες τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα στις ΗΠΑ ο διάσημος επενδυτής στον χώρο των Venture Capitals Tim Draper, δήλωσε πως αναμένει την πλήρη ενσωμάτωση της χρήσης του bitcoin στις εταιρικές καθημερινές συναλλαγές, των εταιριών στις οποίες έχει συμμετοχές. Και αυτό, διότι οι πληρωμές μέσω bitcoin δεν απαιτούν λογιστικές, νομικές και εκκαθαριστικές διαδικασίες που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Σύμφωνα με τον Draper, τοBitcoin το 2023 θα καλύπτει το 5% των παγκόσμιων συναλλαγών και η τιμή του θα φτάσει τα 250.000 δολάρια…

Η θέση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ για το bitcoin;

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στην συνάντηση του «ECB Youth Dialogue», ρωτήθηκε για τη ανοδική κίνηση του bitcoin που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι η επίσημη θέση, είναι πως ο φόβος από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, από την ένταση των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν και από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, αποτελούν μια αφορμή για την μετακίνηση κεφαλαίων σε επενδύσεις κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε να επαναλάβει την θέση του πως τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν πραγματικά νομίσματα, για την πραγματική οικονομία. Σημείωσε πως το ευρώ υπήρχε χτες, υπάρχει σήμερα, θα υπάρχει αύριο  και θα είναι πάντοτε ευρώ. «Η ΕΚΤ είναι πίσω από το ευρώ και το εγγυάται. Ποιος εγγυάται τα κρυπτονομίσματα; Εκτιμώ πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομικές εξελίξεις» κατέληξε.