Προεκλογικό «χτύπημα» από Στουρνάρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην πιο κρίσιμη πολιτική στιγμή ήρθε η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα για να διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παροχές χτυπώντας δηλαδή καμπανάκι για τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αποσαφήνισε ότι με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές πέραν εκείνων που ήδη περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019.

«Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος»  δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας προσθέτοντας πως «τούτο σημαίνει ότι, αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».

Ο Γιάννης Στουρνάρας  στην πράξη, τάχθηκε ευθέως κατά της πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση για  διανομή εισοδήματος και στήριξε την κριτική του για το πακέτο των θετικών μέτρων στην «νευρικότητα» που, όπως είπε, επικρατεί στις αγορές.

«Η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

 

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η όποια αλλαγή από τους συμφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και επεσήμανε: «Έχω υποστηρίξει «σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».