Τζέφρι Πάιατ: «H Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ο  Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία του την Τετάρτη στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην Σχολή Ικάρων.

Ο κ Πάιατ τόνισε πως από την σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας υπάρχουν πολλά οφέλη και για τις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας  την την σημαντικότητα της νατοϊκής συμμαχίας για τις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε, στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει  ότι η Ελλάδα έχει θέση κλειδί στην στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως μέσω του στρατηγικού διαλόγου έχουν τεθεί κοινοί στόχοι, όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση κοινού συστήματος έγκαιρης αναγνώρισης και προειδοποίησης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ Αποστολάκη, τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον ο κ. Πάιατ τόνισε πως αναμένει να υπάρξει επικαιροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

«Η επικαιροποίηση αυτή θα διευκολύνει μελλοντικές επενδύσεις των ΗΠΑ σε υποδομές, που θα χρησιμοποιούνται και από τις δύο χώρες», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι:  «Αυτό θα φέρει αναβάθμιση της ασφάλειας και των δυνατοτήτων της Ελλάδας, ενώ θα προσφέρει στις αεροπορικές μας δυνάμεις τις δυνατότητες που χρειάζονται για να απαντούν άμεσα σε επιτακτικά ζητήματα στην περιοχή».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος  τόνισε  ότι στόχος και προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι και η αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, έτσι ώστε να συνεχίσει να αποτελεί η Ελλάδα πόλο σταθερότητας στην περιοχή, τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο κ. Πάιατ, αναφέροντας χαρακτηριστικά την απόφαση για αναβάθμιση των F-16, την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και την παραχώρηση 10 ελικοπτέρων Σινούκ και 70 ελικοπτέρων Kiowa.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πάιατ είπε: «Η στρατηγική των ΗΠΑ στις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι απλή. Όσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και όσο πιο ισχυρή είναι η οικονομία της, τόσο περισσότερο ο μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη ειρήνης και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».