Μπαράζ παροχών και επιδομάτων μέχρι και μια μέρα πριν τις εκλογές…

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πάνω από ένα δις. ευρώ θα μοιράσει οι κυβέρνηση σε συνταξιούχους και άλλους δικαιούχους διαφόρων επιδομάτων

Πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η καταβολή της 13ης σύνταξης μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχετικού νόμου, στον οποίον προστέθηκαν την τελευταία στιγμή άλλοι 34.000 υπερήλικοι συνταξιούχοι τη σχετική παροχή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και οι 22.000 περίπου συνταξιούχοι που έχουν δικαιωθεί προσωρινής σύνταξης αλλά και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι που έχουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το μπαράζ των παροχών όμως δεν τελειώνει εδώ και καθώς θα οδεύουμε προς τις εκλογές τόσο θα ενισχύεται, μέχρι του σημείου μάλιστα που η σύνταξη Ιουνίου, που προβλέπονταν να καταβληθεί στις 28 Μαίου, να καταβληθεί μια μέρα νωρίτερα των τριπλών εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η κυβέρνηση μέχρι και μια μέρα πριν τις εκλογές θα μοιράσει περισσότερα από ένα δις. ευρώ σε εκατομμύρια συνταξιούχους αλλά και δικαιούχους προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

Όλα τα προεκλογικά επιδόματα

Ειδικότερα και ξεχωριστά από τα παραπάνω, ο ΟΠΕΚΑ, προγραμματίζει τις πληρωμές σχεδόν όλων των επιδομάτων του, για την Παρασκευή 24 Μαϊου και συγκεκριμένα  σχεδιάζει να καταβάλλει την δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού, το επίδομα ενοικίου για δεύτερο μήνα, μαζί με αναδρομικά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και όλα τα προνοιακά επιδόματα που μέχρι πρότινος καταβάλλονταν από τους δήμους.

Η δεύτερη δόση του επιδόματος τέκνων, αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 600.000 οικογένειες, με κόστος που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Στις 22 με 23 Μαΐου επίσης προγραμματίζεται η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου, για όσες αιτήσεις εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου.

Με βάσει τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Απριλίου είχαν εγκριθεί 233.985 αιτήσεις που αφορούν 625.001 μέλη νοικοκυριών. Το μηνιαίο κόστος εκτιμάται σε 28,6 εκατ. ευρώ, όμως κάποιοι από τους δικαιούχους θα λάβουν εκτός από το επίδομα Απριλίου που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, και αναδρομικά ποσά, ακόμη κι από τις αρχές Ιανουαρίου.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, δεσμεύθηκε ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ.

Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί και αυτή στις 24 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 170.000 δικαιούχων. Έτσι, και αυτές οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δύο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.).

Εντός της εβδομάδας επίσης θα καταβληθεί σε περίπου 260.000 δικαιούχους και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.