Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η Ε.Ε θα διαλυθεί μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου.

Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας, τα οποία οδηγούν σε αποκαρδιωτικά συμπεράσματα: Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να διαλυθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα με είκοσι χρόνων.

Πρόκειται για  δημοσκόπηση  του YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Διεθνών Σχέσεων (European Council of Foreign Relations), και πραγματοποίηθηκε  σε 14 χώρες της ΕΕ.

Ειδικότερα, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί «ρεαλιστική πιθανότητα» την αποσύνθεση της ΕΕ τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια.

Μόνο στη Σουηδία (44%), τη Δανία (41%) και την Ισπανία (40%) η πλειοψηφία των πολιτών δεν βλέπει πολλές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο διάσπασης.

Η μεγαλύτερη απαισιοδοξία σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης συναντάται στη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με το 58% των πολιτών να πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να έχει διαλυθεί μέχρι το 2039.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, αυτή η ανησυχία που αισθάνονται οι πολίτες σχετικά με το μέλλον της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας είναι αποτέλεσμα μίας αίσθησης οικονομικής ανασφάλειας, καθώς και μίας έλλειψης σιγουριάς όσον αφορά το παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι και της θέσης της Ευρώπης μέσα σε αυτό.

Βάσει της έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών σε σχεδόν όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος, νιώθει ότι οι ζωές των επόμενων γενιών θα είναι χειρότερες από της σημερινής γενιάς, εκφράζοντας αγωνία κυρίως για το μέλλον της οικονομίας και τις σχέσεις των κρατών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, τρεις στους δέκα πολίτες βλέπουν ως ρεαλιστική εξέλιξη ακόμη και μία πιθανή πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη  κατά τα επόμενα χρόνια, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία έφερε μαζί τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, σε μία ένωση που κύριος σκοπός της ήταν η αποφυγή περαιτέρω συρράξεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Πρόκειται για πολίτες που ανήκουν στο χώρο των ευρωσκεπτικιστών και οι οποίοι είτε δε θα ψηφίσουν είτε θα υποστηρίξουν ακραία κόμματα.