Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,07 δισεκατομμυρίων επιβλήθηκε από την Κομισιόν στις τράπεζες Citigroup, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, Barclays PLC και RBS, σύμφωνα με το Ειδικότερα, η Citigroup δέχθηκε πρόστιμο 310,8 εκατ. ευρώ, η Royal Bank of Scotland στα 249,2 εκατ. ευρώ, και το πρόστιμο της JP Morgan ανέρχεται σε 228,8 εκατ. ευρώ.
Η Barclays PLC θα πληρώσει 210,3 εκατ. ευρώ και η Mitshubishi UFJ Financial Group οφείλει να καταβάλλει σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.
Η ρυθμιστική αρχή τόνισε πως traders δημιούργησαν δύο καρτέλ σε διαδικτυακά chatrooms, ανταλλάσσοντας εμπιστευτικές πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών που τους επέτρεπε να λάβουν αποφάσεις για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων, έχοντας πλεονέκτημα.
Το ένα καρτέλ ήταν ενεργό από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το άλλο από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012.
Η UBS Group γλίτωσε το πρόστιμο διότι ήταν η πρώτη που έδωσε πληροφορίες στις αρχές για τα καρτέλ, ενώ και οι υπόλοιπες τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν ποσό μικρότερο από αυτό που τους είχε επιβληθεί αρχικά. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η Κομισιόν απέδειξε πως η Κομισιόν δεν ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές.
«Οι συναλλαγές spot ξένου συναλλάγματος είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, αξίας δισ. ευρώ κάθε μέρα. Αυτές οι αποφάσεις για τα καρτέλ στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί ανάλογη συμπεριφορά σε κανένα κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών».