The Economist: «Ο Τσίπρας βρίσκεται εν μέσω θύελλας στα social media στην Ελλάδα»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με αιχμηρές αναφορές στα όσα  είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας, κυκλοφορεί  το  βρετανικό  περιοδικό The Economist, με άρθρο του που έχει τον τίτλο  «Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται εν μέσω καταιγίδας στα social media»

Οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων  ημερών με φόντο τις  φωτογραφίες του πρωθυπουργού σε σκάφος γνωστού επιχειρηματία, την επίθεση του Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, την προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης, αλλά και τις δημοσκοπήσεις αναφέρεται με λεππτομέρεια το άρθρο του βρετανικού περιοδικού.

«Οι αιφνιδιαστικές διακοπές του πρωθυπουργού τον Αύγουστο επικρίθηκαν επίσης ως ασέβεια προς τη μνήμη 102 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφική πυρκαγιά, τον προηγούμενο μήνα», επισημαίνει  το άρθρο για τις διακοπές του πρωθυπουργού.

«Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για τα αριστερά του διαπιστευτήρια καθώς πραγματοποιεί εκστρατεία για τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται ευρέως ως δοκιμαστική περίοδος για τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Στις ομιλίες του, ο πρωθυπουργός τοποθετεί  τον ΣΥΡΙΖΑ μακρυά από τη διεφθαρμένη ελίτ, την οποία κατηγορεί ότι βύθισε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένου κρίση», αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει: «Ορισμένοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο κ. Τσίπρας χάνει την επαφή με τους ψηφοφόρους.

Πρόσφατα πέρασε μια εβδομάδα διακοπών στην Κρήτη με τον Παύλο Πόλακη, τον υφυπουργό Υγείας. Πολλοί Έλληνες συγκλονίστηκαν όταν ο κ. Πολάκης ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν νεαρό ψυχίατρο, υποψήφιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για τη χρήση διαδικασιών που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να βρουν εργασία σε κρατικό νοσοκομείο. Ο Πολάκης αγνόησε τις προτροπές να ζητήσει συγγνώμη», επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό.

Εκτενή αναφορά κάνει το άρθρο και στις παροχές της κυβέρνησης:  «Βοήθησε επίσης ότι ο  πρωθυπουργός ανακοίνωσε προεκλογικό οικονομικό πακέτο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Η εφάπαξ πληρωμή στους συνταξιούχους θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ μια τεράστια μείωση 11% σε φόρο προστιθέμενης αξίας, από 24% σε 13%, σε τρόφιμα και ποτά σε καφετέριες και εστιατόρια θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου € 600 εκατ.

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αναβάλει τη δέσμευση προς τους δανειστές, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μειώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος», τονίζεται στο άρθρο.

Τέλος το δημοσίευμα σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι το χάσμα συρρικνώνεται από 8-9 βαθμούς σε 6-7 βαθμούς.