Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον με μεγαλύτερη ευελιξία, λιγότερη γραφειοκρατία και ένα περισσότερο ασφαλές φορολογικό καθεστώς.
Μια από τις πρώτες επιλογές τους είναι η γειτονική Βουλγαρία, που συν τον χρόνο έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τις Ελληνικές επιχειρήσεις για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον γιατί το επιχειρηματικό περιβάλλον δείχνει να είναι περισσότερο ασφαλές από αυτό της Ελλάδας και δεύτερον είναι δίπλα μας σε μια απόσταση ελεγχόμενη.
Πλήθος Ελληνικών επιχειρήσεων έχουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια μεταφέρει ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων τους στην γειτονική Βουλγαρία, είτε μέσο θυγατρικών εταιριών, είτε απευθείας.
Την περίοδο ωστόσο του 2014-2015 όταν ανήλθε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός των Ελληνικών επιχειρήσεων που αναζήτησαν ένα ασφαλές περιβάλλον στην Βουλγαρία αυξήθηκε κατακόρυφα υπό τον φόβο μιας σύγκρουσης της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και τους δανειστές.
Αν και αρκετές Ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στην Βουλγαρία την περίοδο εκείνη εσπευσμένα και λόγω των συγκυριών στην συνέχεια και όταν πλέον διαπίστωσαν πόσο πιο εύκολο είναι να επιχειρεί κανείς από την Βουλγαρία, όχι μόνο δεν επέστρεψαν πίσω όταν εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις δανειστών – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέκτειναν και τις δραστηριότητες τους.
Βεβαίως ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελληνικών επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκονται στην Βουλγαρία στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά απλά χρησιμοποιούν το ευέλικτο φορολογικό καθεστώς της γειτονικής χώρας για να μην πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα.
Οι Ελληνικές επιχειρήσεις όμως που χρησιμοποιούν την Βουλγαρία για να αναπτύξουν πραγματική επιχειρηματική δράση διαπιστώνουν, χρόνο με τον χρόνο, πως έχουν κάνει μια πολύ καλή επιλογή. Τα νούμερα άλλωστε το επιβεβαιώνουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελληνικών προξενικών Αρχών κατά την διάρκεια του 2017 οι Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν από την Βουλγαρία δήλωσαν έναν τζίρο της τάξης των 5 δις. Ευρώ με ελάχιστες από αυτές να εμφανίζουν ζημιές. Η πλειοψηφία κατέγραψε αύξηση των εσόδων και βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Επίσης, με βάσει τα στοιχεία του Εμπορικού Μητρώου της Βουλγαρίας οι εγγεγραμμένες και τυπικά ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αριθμούσαν τις 16.595, ενώ στα τέλη του 2016 υπολογίζονταν σε 14.658. Να σημειωθεί ότι το 2013 ήταν γύρω στις 9.000. Σε αυτές τις σχεδόν 17.000 Ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις απασχολούνται σήμερα σχεδόν 53.000 εργαζόμενοι .
Οι περισσότερες από αυτές τις 17.000 σχεδόν επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίου μεγέθους, ενώ ο αριθμός των μεγάλων ή των πολυεθνικών εταιριών με έντονο Ελληνικό ενδιαφέρον καταγράφεται μεν, πλην όμως είναι περιορισμένος.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως όλης αυτής της δραστηριότητας είναι πως πέραν των 50.000 πλέον θέσεων εργασίας, οι εν λόγω επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν επενδύσει στην Βουλγαρία περί των 2,2 δις. Ευρώ, καταλαμβάνοντας έτσι την έκτη θέση των ξένων επενδύσεων στην Βουλγαρία.
Ο μόνος κλάδος ο οποίος προχώρησε την τελευταία διετία 2015-2017 σε αποεπενδύσεις στην Βουλγαρία ήταν ο τραπεζικός κάτι που είχε να κάνει πρώτιστα με την συμφωνία των τραπεζών με τις Βρυξέλλες, να μειώσουν την παρουσία τους εκτός Ελλάδος στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης τους.