Ένα από τα παράδοξα των ευρωεκλογών είναι το στήσιμο της κάλπης στην Μεγάλη Βρετανία, μολονότι η χώρα με το δημοψήφισμα προ τριετίας, αποφάσισε το Brexit.
Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το Μάιο του 2019 θα προσέρχονταν οι Βρετανοί στις κάλπες για να αναδείξουν μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Αυτό το παράδοξο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς το αδιέξοδο παραμένει και δημιουργεί χιονοστιβάδα αρνητικών επιρροών και εξελίξεων στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Μετά το δημοψήφισμα και μετά από δύο αποτυχημένες προθεσμίες, δε φαίνεται φως στο τούνελ για τον τρόπο με τον οποίο θα αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Βρετανοί που είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit επενδύουν στην προσωπικότητα του Νάιτζελ Φάρατζ, ενός πολιτικού που στην τελευταία ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του δώρισε ένα ζευγάρι κάλτσες με τα χρώματα της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας.
Μία κίνηση φυσικά συμβολική που περικλείει όλο το νόημα της αποχώρησης. Μια αποχώρηση ωστόσο, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί μιας και ο Φάρατζ μετά το δημοψήφισμα αποχώρησε από το προσκήνιο της πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014, είχε έρθει πρώτο το UKIP, το κόμμα του Φάρατζ, γεγονός που δρομολόγησε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Βρετανία με τις γνωστές συνέπειες.
Τώρα, φυσικά η προεκλογική εκστρατεία του Φάρατζ στηρίζεται στο “μότο” της έλλειψης συνέπειας απέναντι στην επικυρωμένη βούληση αποχώρησης των Βρετανών από την Ε.Ε καθώς απευθύνεται σε αυτούς που αισθάνονται «προδομένοι» από το μέχρι στιγμής πάγωμα του Brexit. Πάντως, παρά τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον Νάιτζελ Φάρατζ, φαίνεται ότι ουδόλως έχουν πλήξει την εικόνα του. Η δημοτικότητά του εξακολουθεί να παραμένει
Εύλογα ο αρχιτέκτοντας του Βrexit αναρωτήθηκε, ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης :
«Θέλετε πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές, να στείλει έναν πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών υπέρ της Εξόδου, την ώρα που εσείς μάχεστε ενάντια στο λαϊκισμό, όπως λέτε, σε όλη την ήπειρο; Θέλετε πραγματικά εμένα να επιστρέψω εδώ; »
Η συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας σε αυτές τις ευρωεκλογές φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η κάλπη θα έχει ούτως ή άλλως χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ακόμη κι αν δεν προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εκλέγει 73 από τους συνολικά 751 ευρωβουλευτές. Οι 60 προέρχονται από την Αγγλία, 6 από τη Σκωτία, 4 από την Ουαλία και 3 από τη Βόρεια Ιρλανδία.
Το τότε κόμμα του Φάρατζ, είχε αναδείξει 24 ευρωβουλευτές, με τους Εργατικούς και Συντηρητικούς να ακολουθούν.
Όμως εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα: τι θα γίνουν οι έδρες όταν, τελικά, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου θα μειώνονταν από 751 σε 705. Οι υπόλοιπες 27 έδρες θα δοθούν σε 14 κράτη μέλη που αυτή την περίοδο δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στο ευρωκοινοβούλιο.
Πάντως, ειδικοί παρατηρητές επί ευρωπαϊκών θεμάτων υποστηρίζουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές έχουν μετακινηθεί στις θέσεις τους: από την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον επιθυμούν να αλλάξουν την Ευρώπη από μέσα.
Όπως όλα δείχνουν η μάχη ανάμεσα στα παραδοσιακά κόμματα και στους αντι-ευρωπαίους λαϊκιστές θα ενταθεί αντί να αποκλιμακωθεί, καθώς δεν πρόκειται πια για μία απλή διαμαρτυρία.
Δημοσκοπήσεις στην Μεγάλη Βρετανία
Σε αναταράξεις φαίνεται ότι οδηγείται η Μεγάλη Βρετανία, με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, ενόψει των ευρωεκλογών.
Στη μέτρηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα Times, πρώτο κόμμα με ποσοστό 35% (+ 1%) είναι το Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ.
Ανατροπή όμως υπάρχει και στη δεύτερη θέση όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανεβάζουν το ποσοστό τους στο 16%, και αφήνουν τους Εργατικούς στην τρίτη θέση (15%).
Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι, με 10%, χάνοντας μία μονάδα ενώ οι Τόρις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι βρίσκονται στην πέμπτη θέση, με ποσοστό μόλις 9%, γεγονός που αποτυπώνει τη δεινή θέση που βρίσκονται οι Συντηρητικού, μετά τους χειρισμούς για το Brexit. Επίσης, το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία συγκεντρώνει το 5%.