Προκλητικός ο Ερντογάν για τη γενοκτονία των Ποντίων – “Καμία ντροπή καμία τυρανία”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων η 19η Μαϊου και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός με τις δηλώσεις του.  Μία ημέρα που στην Τουρκία τιμάται ως εθνική εορτή και επέτειος της απόβασης του Κεμάλ Ατατούρκ στον Πόντο.

Από την Σαμψούντα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν έχει καταγραφεί καμία αποικιοκρατία, καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει το τουρκικό έθνος να νιώθει ντροπή, παρά τον τεράστιο πόνο και τις απώλειες που βίωσαν Οθωμανοί και Τούρκοι τους τελευταίους δύο αιώνες»

Υποστήριξε επίσης πως «η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του τουρκικού έθνους, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε το πλοίο Πίρι Ρέις, το οποίο ακολούθησε την ίδια πορεία με το πλοίο που μετέφερε τον Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα ακριβώς πριν από 100 χρόνια.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους από την ιστορική αποβάθρα της περιοχής, όπου πριν από έναν αιώνα είχε αποβιβαστεί ο Μουστάφα Κεμάλ Ατατούρκ για να ξεκινήσει ο πόλεμος κατά των ξένων δυνάμεων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε:

«Η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του έθνους μας, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια», είπε και συνέχισε: «Την ώρα που οι Οθωμανοί στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμούσαν γενναία σε τέσσερα μέτωπα, μας χτύπησαν πισώπλατα. Εμείς ήμασταν που χάσαμε πάλι εκατομμύρια γυναικόπαιδα και γέρους ανθρώπους».
«Κανένα λάθος από πλευράς Τουρκίας»

Συνεχίζοντας τις προκλητικές του δηλώσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει υποπέσει σε κανένα λάθος όπως οι εχθροί, παρά μόνο έδιωξαν όσους τους πρόδωσαν.

«Η μεγαλύτερη απάντηση που δώσαμε στην προδοσία ήταν να τους διώξουμε. Παρά τις μαρτυρίες της ιστορίας και τις καταγραφές στα αρχεία, εκείνοι που μας κατηγορούν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, παραβλέπουν επίμονα τις διώξεις που υπέστη ο δικός μας λαός», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.