Ελλάδα – Τουρκία: Μέτρα εμπιστοσύνης ώρα μηδέν…

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σήμερα το βράδι καταφθάνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με την αντίστοιχη Ελληνική σε  διερευνητικές συνομιλιές για τυχόν δημιουργία νέων στρατιωτικών Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, τουρκική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στην Αθήνα για συζητήσεις, με αντίστοιχη ελληνική, με σκοπό τη διερεύνηση δραστηριοτήτων ενεργειών στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

Η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για τυχόν νέα ΜΟΕ από τους στρατιωτικούς των δύο πλευρών για την εβδομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο μετά το πέρας της συναντήσεως και των δικών του συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του Μ.Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι.

Ωστόσο οι συνομιλίες Ελλάδος – Τουρκίας για ένα νέο Μνημόνιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ξεκινούν κάτω από ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι με τις προκλήσεις τους σε Αιγαίο και Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με συνέπεια να μην υπάρχουν σοβαρά περιθώρια επίτευξης μιας συμφωνίας.

Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας αναμένεται να είναι ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαχαριάδης, ενώ από τουρκικής πλευράς θα είναι ο ομόλογός του του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.