Τρεις φορολογικοί παράδεισοι λιγότεροι κατ΄απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Βερμούδες, Αρούμπα και Μπαρμπάντος, δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στην «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι τρεις παραπάνω χώρες, που συνάμα αποτελούσαν και ευρωπαϊκές κτήσεις, είχαν μπει στην «μαύρη λίστα» πέρυσι τον Μάρτιο όταν μετά από ελέγχους των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων είχε διαπιστωθεί ότι ακολουθούσαν αδιαφανείς πολιτικές στην φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ παρά τις ευρωπαϊκές συστάσεις είχαν αποτύχει για καιρό να μεταβάλουν την φορολογική τους πολιτική.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Αρούμπα κατάφερε να τροποποιήσει την νομοθεσία της ώστε να καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις από την Ε.Ε., ενώ τόσο οι Βερμούδες όσο και τα Μπαρμπάντος δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις με βάσει τις ευρωπαϊκές συστάσεις.

Οι κινήσεις τους αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τις αφαιρέσει από την μαύρη λίστα και να τις εντάξει στην γκρι λίστα όπου παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση ως προς τα μέτρα που λαμβάνουν αναφορικά με την φορολογική τους πολιτική.

Στην «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται την περίοδο αυτή δώδεκα κράτη, μεταξύ των οποίων, το Ομάν, τα Φίτζι, ο Άγιος Δομίνικος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βανουάτου.

Η «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της Ε.Ε. συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και κατέγραφε αρχικά 17 χώρες, τις οποίες η Επιτροπή κάλεσε να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής νομικών ή φυσικών προσώπων και την πάταξη του παράνομου χρήματος και της μεταφοράς του.