Αύξηση έως 40% σε συντάξεις χηρείας από τον Ιούλιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Με την καταβολή του Ιουλίου θα “περάσουν” οι αυξήσεις οι αυξήσεις στις νέες συντάξεις χηρείας, τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για αυξήσεις τόσο στη βάση υπολογισμού, όσο και στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων χηρείας που εκδόθηκαν για θανάτους συνταξιούχων που συντελέστηκαν μετά την 12η Μαΐου 2016.

Οι μεταβολές αυτές στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων χηρείας οδηγούν σε αύξηση έως 40%  (ή και παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις) στο καταβαλλόμενο ποσό τους.

Συγκεκριμένα, με βάση το νέο νόμο, η βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων χηρείας καθίσταται ολόκληρη η παλιά σύνταξη του θανόντος και όχι εκείνη που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι μεταβολές αυτές στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων χηρείας οδηγούν σε αύξηση έως 40%  (ή και παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις) στο καταβαλλόμενο ποσό τους.

Η ρήτρα αυτή θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη της παλιάς.

Αν είναι υψηλότερη, ως βάση υπολογισμού της σύνταξης χηρείας θεωρείται η επανυπολογισθείσα. Επίσης, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%.

Η ισχύς αυτών ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, οπότε δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος στο ΦΕΚ.