Ένα δισ για 800 νέα σχολεία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ένας δισ. ευρώ διατίθεται στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ), με σκοπό την κατασκευή 800 νέων σχολικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την εταιρία το συγκεκριμένο σχέδιο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει  δεκάδες οικονομικούς κλάδους που έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα και λόγω των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η επέκταση της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες περισσοτέρων των 15.000 νηπίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει:

  • Την προετοιμασία και ωρίμανση των μελετών για πάνω από 120, έως τώρα, έργων σχολικής στέγης σε όλη την Ελλάδα, προεκτιμώμενης αξίας άνω των 600 εκ. ευρώ, προκειμένου να είναι έτοιμα, ώστε να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του επόμενου χρηματοδοτικού προγράμματος 2021-2027.
    Πρόκειται για μελέτες αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανατέθηκαν στην ΚΤΥΠ ΑΕ από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και αφορούν σε διάφορους Δήμους της χώρας, οι οποίοι φρόντισαν να διαθέτουν τα κατάλληλα ακίνητα. Συνεχώς ο προγραμματισμός επεκτείνεται, καθώς η ΚΤΥΠ εκμεταλλεύεται τα αδιάθετα ποσά από τις εκπτώσεις των διαγωνιστικών διαδικασιών ώστε να εντάξει  ακόμα περισσότερα έργα.
  • Την άμεση και προσωρινή κάλυψη αναγκών, που προκύπτουν στο πλαίσιο της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την τοποθέτηση σε όλη την χώρα, συνολικά 680 Αιθουσών Νηπιαγωγείων ελαφριάς προκατασκευής, που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν 200 αίθουσες και έπειτα θα ακολουθήσουν άλλες 480 αίθουσες με συνολική δυναμικότητα 15.000 μαθητών. Οι αίθουσες αυτές, σύμφωνα με τον Νόμο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση αυστηρά μόνο έως 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης δυο ετών.

Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, οι μαθητές πρέπει να στεγαστούν σε μόνιμες κτιριακές υποδομές και η ευθύνη για αυτό ανήκει στους Δήμους, οι οποίοι πρέπει είτε να υλοποιήσουν οι ίδιοι τα έργα που απαιτούνται είτε να τα αναθέσουν στην ΚΤΥΠ ΑΕ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν φροντίσει να διαθέτουν τα απαραίτητα, κατάλληλα και «καθαρά» ακίνητα.

Ο προεκτιμώμενος προϋπολογισμός των έργων που πρέπει να γίνουν για την μόνιμη στέγαση των Νηπιαγωγείων, ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ . Η ΚΤΥΠ ΑΕ δύναται να αναλάβει σε συνεργασία με τους Δήμους, την προετοιμασία αυτών των έργων, ώστε να είναι έτοιμα για υλοποίηση στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027.

Έργα αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ σε φάση κατασκευής ή δημοπράτησης

Σήμερα η ΚΤΥΠ κατασκευάζει και δημοπρατεί έργα σε όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σε φάση κατασκευής βρίσκονται 29 έργα, συνολικής αξίας περίπου 197.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 16 αφορούν στην ανέγερση 20 νέων σχολείων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Επιπλέον, η Εταιρεία έχει αναλάβει και το έργο ολοκλήρωσης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο.

Κατασκευάζονται επίσης, έξι έργα Δικαιοσύνης συνολικής αξίας περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και έξι μεγάλα έργα Υγείας συνολικής αξίας περίπου 145.000.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στα Νοσοκομεία Βέροιας, Πτολεμαΐδας (Μποδοσάκειο), Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ), Χαλκίδας και Καρπάθου, τα οποία βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και θα παραδοθούν έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Επιπλέον, η ΚΤΥΠ ΑΕ διενεργεί 36 διαγωνισμούς έργων, συνολικής αξίας άνω των 56 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτούς, οι 22 αφορούν σε έργα Παιδείας, 12 σε έργα Δικαιοσύνης και 2 σε έργα Υγείας.

Ακόμα, διενεργούνται  17 διαγωνισμοί προμηθειών, συνολικής αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ,  ενώ το τελευταίο διάστημα υπογράφηκαν οκτώ συμβάσεις για προμήθειες, συνολικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.