Πρόκληση από την Τουρκία για τη γενοκτονία των Ποντίων – Ζητά αποζημίωση!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Οι Έλληνες διαστρεβλώνουν την ιστορία», σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, η ανακοίνωση προκαλεί ακόμη περισσότερο με την επισήμανση ότι η Αθήνα έχει την υποχρέωση «να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η 19η Μαΐου του 1919 σηματοδοτεί την έναρξη του εθνικού αγώνα για την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και γιορτάζεται με υπερηφάνεια στην Τουρκία και το εξωτερικό».

«Οι δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» προσθέτει.

Το τουρκικό υπουργείο κάνει λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» και ότι «η ευθύνη για τις ακρότητες που διαπράχθηκαν, βαραίνει τον ελληνικό στρατό, ο οποίος παραβίασε τους κανόνες του πολέμου, εισβάλλοντας στην Ανατολία».

Παράλληλα κάνει λόγο για ακρότητες του ελληνικού στρατού εναντίον των Τούρκων και υπενθυμίζει την υποχρέωση της Αθήνας να καταβάλλει αποζημιώσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που στοχεύουν την ιστορία, δεν έχουν καμία λογική, καμία συνοχή. Αυτή η ρητορική είναι ασύμβατη με την επιδίωξη ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων» συμπληρώνει.

Να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται ως συνέχεια των δηλώσεων Ελλήνων πολιτικών για την 19η Μαΐου, η οποία έχει αναγνωριστεί από την Αθήνα ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων».

Tέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη πως δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται «κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί και κάποιοι ριζοσπάστες Έλληνες».