Ανάπτυξη σε 5 πυλώνες για τον ΟΠΑΠ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Σε  μια συνέλευση ιστορικού ρεκόρ συμμετοχής με  απαρτία 76% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση του ομίλου ΟΠΑΠ, παρουσίασε τους πυλώνες ανάπτυξης και  εξέφρασε την πεποίθηση της πως το 2019 θα είναι χρονιά ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ντάμιαν Κόουπ, αναφέρθηκε στο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας το οποίο θα στηριχθεί σε πέντε βασικούς πυλώνες. Την ενίσχυση του ψυχαγωγικού στοιχείου των προϊόντων, την προώθηση πρωτοβουλιών για την περαιτέρω επέκταση της εταιρείας στην online αγορά, την ενίσχυση των επιδόσεων του δικτύου των καταστημάτων, την αξιοποίηση εργαλείων πληροφορικής με επίκεντρο τον πελάτη και την ανάπτυξη της οικογένειας ηλεκτρονικών υπηρεσιών Tora.

Σε ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα Retail Experience 2020, ανέφερε πως αυτό θα ενισχυθεί με την ενίσχυση της ικανοποίησης των πελατών ενώ όπως ανέφερε στόχος είναι να επεκταθούν τα καταστήματα Mega Play με έως 50 VLTs. Σήμερα υπάρχουν 2 σημεία Mega Play σε Αιγάλεω και Βόλο. Επίσης έκανε λόγο για την περαιτέρω αξιοποίηση των VLT Jackpots έτσι ώστε α ενισχυθεί η λειτουργία του δικτύου των παιγνιομηχανημάτων που στο τέλος του περασμένου Μαρτίου ανερχόταν σε 19.940, ενώ το δίκτυο των Opap Play ξεπερνούσε τα 350. Όπως ανέφερε, μέσα στο 2019 θα βελτιωθεί το τηλεοπτικό περιεχόμενο στα πρακτορεία για τα στοιχηματικά και όχι μόνον παιχνίδια.

Ο Όμιλος ΟΠΑΠ θα δώσει επίσης μεγάλη σημασία στην online αγορά που αποτελεί και τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης, την οποία ο κ. Κόουπ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική και στην οποία ο Οργανισμός θα έχει μια διπλή στρατηγική στην Online αγορά, τόσο με την διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει αναπτύξει ο ΟΠΑΠ, όσο και με τον όμιλο Stoiximan. Τον Δεκέμβριο του 2018  ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την εξαγορά του 36,75% της TCB Holdins, έναντι συνολικού τιμήματος 50 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, τον Ιανουάριο 2019, ο ΟΠΑΠ συμφώνησε για την απόκτηση του 51% των δραστηριοτήτων του Ομίλου Stoiximan στην Ελλάδα και την Κύπρο υπό την GML Interactive Ltd (GML), 100% θυγατρική εταιρεία της TCB, έναντι συνολικού τιμήματος 94,86 εκατ. ευρώ. “Πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο στοιχηματικό brand στην Ευρώπη”, ανέφερε ο κ. Κόουπ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά ε τον ανταγωνισμό, ο Ντάμιαν Κόουπ είπε πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός που να φοβίζει τον ΟΠΑΠ, ο οποίος το μόνο που ζητάει είναι το όποιο άνοιγμα της διαδικτυακής αγοράς να πραγματοποιηθεί με σεβασμό στα δικαιώματα που διαθέτει ο ΟΠΑΠ, για τα οποία έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά.

Όσον αφορά στον ιππόδρομο σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους σε ένα περισσότερο υγιές περιβάλλον, από το οποίο προκύψουν πολλαπλά οφέλη με την ιπποδρομιακή κοινότητα στο επίκεντρο.

Περαιτέρω, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υπηρεσία πληρωμών Tora και στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό καταστημάτων ΟΠΑΠ που προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές, αριθμός που θα αυξηθεί μέσα στο 2019.  Σημαντική αναφορά έκανε και στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας οι οποίες μέσω των οποίων στηρίζεται έμπρακτα η ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις αυτές εστιάζουν στους πυλώνες της υγείας, του αθλητισμού και της απασχόλησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις που έκανε ο όμιλος με την εξαγορά των Stoiximan, Tora και Neurosoft, επενδύσεις οι οποίες πρόκειται να συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως πως το capex την επόμενη τριετία θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 20-25 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κόουπ στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο έργο τεχνολογικού μετασχηματισμού της εταιρείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο έχει ήδη βελτιώσει τη λειτουργία της εταιρείας και του δικτύου των καταστημάτων ΟΠΑΠ. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της, τονίζοντας ότι περισσότερα από 500 νέα καταστήματα ΟΠΑΠ άνοιξαν το 2018.

Σημαντικό μέρος των δηλώσεων του Εκτελεστικού προέδρου του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, κατέλαβε η προσπάθεια της πολιτείας και της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στην καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας, καθώς τουλάχιστον 2.700 παράνομοι ιστότοποι περιλαμβάνονται πλέον στη “Blacklist” της. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έγιναν 1.500 νέες εγγραφές παράνομων ιστοσελίδων.

“Γνωρίζουμε ότι συνεχείς ενέργειες και από την ελληνική αστυνομία, που πραγματοποιεί επιτυχείς εφόδους σε παράνομα μαγαζιά με φρουτάκια, παράλληλα με τον εντοπισμό παράνομων ιστοσελίδων. Αυτό που χρειάζεται είναι συστηματική δουλειά για την καταστολή του φαινομένου. Επίσης, χρειάζεται ενημέρωση του κοινού για τα νόμιμα και ρυθμισμένα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζίγκλερ.

Σε ό,τι αφορά στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι ενέκριναν και τα 14 θέματα, του προγράμματος επανεπένδυσης μερισμάτων (scrip dividend) συμπεριλαμβανομένου. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε εκτενής συζήτηση μεταξύ της διοίκησης και των μετόχων για τη δομή, το σκοπό και τις λεπτομέρειες του προγράμματος επανεπένδυσης. Η διοίκηση κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για μια προαιρετική επιλογή που προσφέρεται στους μετόχους καθώς η εταιρεία εναρμονίζεται με πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από μεγάλους ομίλους διεθνώς.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, πενταετούς διάρκειας (2019 – 2023), παρέχει την ευχέρεια στους μετόχους να επιλέξουν προαιρετικά εάν επιθυμούν να λάβουν το σύνολο των κερδών που τους αναλογούν σε μετρητά ή να επανεπενδύσουν μέχρι το 90% αυτών στην εταιρεία, ή συνδυασμό των δύο. Στόχος είναι μέρος της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ να επανεπενδύεται στις δραστηριότητες και στο πρόγραμμα επενδύσεων του Οργανισμού.