Μια πόρτα, διάπλατα ανοιγμένη, στον μαγικό κόσμο της Αστροφυσικής προσέφερε σήμερα το απόγευμα στο Ελληνικό κοινό ο Αμερικανός φυσικός και κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής (2017) Κιπ Θορν, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Σε ένα αμφιθέατρο στο οποίο κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα ο Αμερικανός νομπελίστας “ταξίδεψε” 600 περίπου τυχερούς ως την άκρη του σύμπαντος κόσμου, προσφέροντας τους όχι μόνο την επιστημονική του γνώση, αλλά κυρίως μια νέα οπτική για το ποιοι είμαστε, από που ήρθαμε και που πάμε.
Με την σεμνότητα και την ταπεινότητα που επιβάλει η επίγνωση του μεγέθους της ύπαρξης του μέσα στο σύμπαν ο Κιπ Θορν καθήλωσε το κοινό του σε μια μοναδική περιπέτεια ενός ταξιδιού εξερεύνησης σε έναν κόσμο στον οποίον υπάρχουμε αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε.
Ο νομπελίστας φυσικός ήρθε στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, της Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, του Ιδρύματος Ευγενίδου και των Εκδόσεων Ροπή. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με την ευκαιρία και της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του «Η Επιστήμη του Interstellar» από τις εκδόσεις Ροπή, ενώ αύριο θα ανακηρυχθεί στην Θεσσαλονίκη Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Ο Κιπ Θορν γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1940 στην πόλη Λόγκαν της Γιούτα.
Οι γονείς του ήταν καθηγητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γιούτα: Ο Γουίν (Wynne) Θορν καθηγητής της αγρονομίας και η Άλισον, το γένος Κόρνις (Cornish), καθηγήτρια των οικονομικών.
Οι γονείς του ήταν Μορμόνοι και ο Κιπ μεγάλωσε ως Μορμόνος, παρότι σήμερα περιγράφει τον εαυτό του ως άθεο.
Για χρόνια φίλος και συνάδελφος του Στήβεν Χόκινγκ και του Καρλ Σέιγκαν, ήταν καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) μέχρι το 2009 και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στην αστροφυσική της Γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Συνεχίζει να ασχολείται με την επιστημονική έρευνα και ως επιστημονικός σύμβουλος, με πιο γνωστή τη συνεισφορά του στην κινηματογραφική ταινία Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν.
Το 2017 ο Θορν βραβεύτηκε, μαζί με τον Ράινερ Βάις και τον Μπάρι Μπάρις, με το Νόμπελ Φυσικής για τις αποφασιστικές συνεισφορές του στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων.
Κατά τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, ο Θορν καθοδήγησε και επόπτευσε τα διδακτορικά πολλών σπουδαίων θεωρητικών που ερευνούν σήμερα θέματα της γενικής σχετικότητας.
Συνολικά επόπτευσε περί τα 50 διδακτορικά, μεταξύ των οποίων αυτά του Άλαν Λάιτμαν και του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοχάρη Αποστολάτου.
Ο Θορν έγινε γνωστός για την ικανότητά του να μεταδίδει τη σημασία και τη συναρπαστικότητα των ανακαλύψεων στη βαρύτητα και στην αστροφυσική, τόσο σε πανεπιστημιακούς όσο και στο γενικό κοινό.