1,6 δις σε startups αγροτεχνολογίας σε ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

420 επιχειρηματικές συμφωνίες και 1,6 δις χρηματοδότηση σε ένα χρόνο είναι αρκετά για να δείξουν την σημασία της αγροτικής τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων του κλάδου. Τα βλέμματα των διεθνών επενδυτών προσελκύουν όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες του κλάδου της αγροτικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας των τροφίμων. Το οικοσύστημα του AgTech (Agriculture Technology) και του Food Tech γίνεται όλο και πιο δυναμικό επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τις startups του κλάδου να κινητοποιούν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Ως εταιρείες AgTech ορίζονται αυτές που έχουν αντικείμενο την ενεργοποίηση της τεχνολογίας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Περισσότερες από 420 επιχειρηματικές συμφωνίες υλοποιήθηκαν το 2018 στο οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών Agtech Το 2018 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις AgTech και Food Tech προσέλκυσαν χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους $1,6 δις. Τα επενδυτικά κεφάλαια, που κατευθύνθηκαν σε startups εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου το 2018, ήταν αντίστοιχα με εκείνα που κινητοποιήθηκαν το 2017. Ωστόσο, ο αριθμός των 421 συμφωνιών, που αφορούσαν AgTech και Food Tech startups το 2018, ήταν αυξημένος κατά 23% σε σχέση με τον αντίστοιχο ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώνει το “Europe AgriFood Tech Funding Report” των AgFunder και F&A Next, στα εν λόγω deals ενεπλάκησαν πάνω από 600 μοναδικοί επενδυτές. Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι η πλειονότητα των επενδύσεων πραγματοποιήθηκε σε νεοφυείς εταιρείες του τομέα AgTech και Food Tech, που βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο. Για την ακρίβεια, το 70% των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο, έναντι 55% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, οι περισσότερες επενδύσεις στο οικοσύστημα της αγροτικής τεχνολογίας της Ευρώπης αφορούσαν το λογισμικό και τις τεχνολογίες ανίχνευσης, τη ρομποτική και τα ευφυή συστήματα καλλιεργειών.

Με τον όρο AgTech οι αναλυτές περιγράφουν ένα οικοσύστημα, όπου οι νέες τεχνολογίες αλληλοεπιδρούν με την ίδια την πρωτογενή παραγωγή και με τη διαδικασία μεταποίησης, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων αειφορικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η στροφή των διεθνών επενδυτών προς τις “έξυπνες” τεχνολογίες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, υποδηλώνει ακριβώς πως, τη δεδομένη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά εύφορο πεδίο για επενδύσεις. Ήδη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο τομέας του AgTech θεωρείται ως επενδυτικό Ελ Ντοράντο, το οποίο κινητοποιεί τεράστια κεφάλαια και εμπλέκει ηχηρά ονόματα επενδυτών.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είχαν το προβάδισμα όσον αφορά τις επενδύσεις AgTech: $388 εκατ. επενδύθηκαν σε 103 συμφωνίες στη Μεγάλη Βρετανία και $324 εκατ. σε 62 συμφωνίες στη Γαλλία. Η Ιταλία ήταν το τρίτο πιο ενεργό οικοσύστημα με 31 συμφωνίες.

“Το ευρωπαϊκό οικοσύστημα της αγροτικής τεχνολογίας υστερεί σήμερα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες αγορές για τον κλάδο. Ωστόσο, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η υγιής πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα, η αυξανόμενη επενδυτική δραστηριότητα και η διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων θα κλείσουν την ψαλίδα”, αναφέρουν οι συντάκτες του σχετικού report.