Αλέξης Τσίπρας: “Ολα είναι ανοιχτά σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές «όλα είναι ανοιχτά», δήλωσε  ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη  διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ, το πρωί της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε  ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα ακυρωθούν αν λαός αποδοκιμάσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και  συνέστησε προσοχή στην αντιπολίτευση στο τι λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

“Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας, τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό”. Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης.

Υπογράμμισε την ανάγκη οι απλοί άνθρωποι να νιώσουν την ευημερία των αριθμών και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, «όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση».

Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ για τη μομφή «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι  κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία και ότι σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

Ούτε απόλυτη υποταγή, ούτε απόλυτη ρήξη με τους δανειστές

Δουλέψαμε πολύ για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στη σημερινή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση. Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, εξήγησε. Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης.

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης

Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μια χαλαρή ψήφος, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Είναι ευρωπαϊκές εκλογές, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα (…) ο κόσμος ψηφίζει για πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.

«Εγώ δεν μπορώ να πω, δεν τρέχει τίποτε, ό,τι και αν ψηφίσετε», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Αλ. Τσίπρα. Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης, συμπλήρωσε. Αν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμασθούν, όλα είναι ανοιχτά.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν δύναμη για την επόμενη μέρα για να μην αμφησβητηθεί το σχέδιό του από κανέναν Βέμπερ, Ρέγκλινγκ, τραπεζίτη…, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Εξάλλου, με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ, μπαίνουμε σε μια συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, σε μια περιπέτεια.  Διεκρίνισε πάντως, ότι η τελική κατάληξη είναι οι εθνικές κάλπες.