Γιούνκερ: “Η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία, σημειώνοντας πως η ευθύνη είναι και δική του.

Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Bild, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι «το καταλογίζει μέχρι σήμερα στον εαυτό της”. ¨Οπως είπε: “Ως Υπουργός Οικονομικών ανήκα σε εκείνους οι οποίοι δεν ήθελαν να ελέγχονται οι εθνικές στατιστικές Αρχές από ανεξάρτητες ευρωπαϊκές, γι αυτό και το αλλάξαμε: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η “Eurostat”, μπορεί να ερευνήσει τα βιβλία κάθε χώρας μέλους ενδελεχώς. Η Ευρώπη είναι λοιπόν σε θέση να μάθει από τα λάθη της».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «μέχρι στιγμής, η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ σε πραγματικούς όρους».

Θα θεωρούσε, επίσης, λάθος την εκ των υστέρων έξοδο από την Ευρωζώνη μιας χώρας ως απάντηση στην κρίση του χρέους: «Εάν φύγει μια χώρα, τότε απειλείται η διάλυση του ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε το ευρώ «αμετάκλητο» ως κοινό νόμισμα. «Μια νομισματική Ένωση πρέπει αν είναι σταθερότερη από ένα γάμο, διότι διαφορετικά δεν την πιστεύει κανένας», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ