ΟΛΠ ΑΕ: “Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να «αναστηθεί» η ναυπηγοεπισκευή»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Η ΟΛΠ Α.Ε., ουδέποτε εγκατέλειψε τα πλάνα της για την εκσυγχρονισμό της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Το αίτημα μας για την χορήγηση άδειας ναυπηγείου παραμένει ενεργό και το σενάριο προσφυγής μας στο ΣτΕ κατά την απόφασης απόρριψης του πλάνου μας είναι υπαρκτό. Ωστόσο, το πρώτο μέλημα μας είναι να κάνουμε ότι πρέπει ώστε να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για το Πέραμα από την επένδυση αυτή προς όφελος όλων των πλευρών».

Με την επισήμανση αυτή στελέχη του ΟΛΠ επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρόταση τους για την δημιουργία μονάδας ναυπηγικών εργασιών στο Πέραμα, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις της COSCO έχουν αποκαταστήσει πλήρως τις δύο σταθερές (πέτρινες) δεξαμενές καθώς και τις άλλες δύο πλωτές δεξαμενές.

«Μαζί με την άλλη πλωτή δεξαμενή «Πειραιάς ΙΙΙ» των 84.239 τόνων», αναφέρουν, «έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα παρεχόμενων υπηρεσιών επισκευών και μετασκευών ικανό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των πλοίων που είτε καταπλέουν στον Πειραιά, είτε διέρχονται τον Πειραιά.

Βούληση της COSCO», προσθέτουν, «είναι να μην μείνει απαθής θεατής των εξελίξεων. Πολύ σύντομα το τέρμιναλ του Πειραιά θα είναι το μεγαλύτερο τέρμιναλ στην Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ολοένα και μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κρουαζιερόπλοια, αλλά και πλοία άλλων τύπων θα προσεγγίζουν στον Πειραιά. Γιατί αυτά τα πλοία να μην εκτελούν εδώ τις εργασίες τους;  Τους δεξαμενισμούς τους;

Αν χρειαστεί για να καλυφθεί η ζήτηση τέτοιων υπηρεσιών νέα πλωτή δεξαμενή, ακόμη και 300.000 τόνων, θα το εξετάσουμε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί.

Για αυτό καλούμε τους εμπλεκόμενους να επανεξετάσουν την θέση τους. Να κατανοήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές και να συνεργαστούν μαζί μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο ερώτημα για το αν απασχολεί την COSCO ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή στον τομέα των ναυπηγικών, επισκευαστικών και μετασκευαστικών εργασιών, απαντούν πως παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουν κάτι που να τους προβληματίζει.

Η πεποίθηση που έχουν για τα ναυπηγεία Ελευσίνας που βρίσκονται σε εκκαθάριση είναι πως θα χρειαστεί καιρός ώστε να βρεθούν σε μια κατάσταση τέτοια ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ένας διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση τους.

Αλλά ακόμη και τότε πιστεύουν πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος έτοιμος να επενδύσει τεράστια ποσά στα ναυπηγεία.

«Ακούμε και εμείς», λένε, «τα όσα ακούγονται για εν δυνάμει επενδυτές που είναι έτοιμοι να μπουν στα ναυπηγεία. Μακάρι να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί θα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των εργαζομένων και της γενικότερης θέσης της χώρας στον τομέα. Προς το παρόν όμως το μόνο πραγματικό δεδομένο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι οι επενδύσεις της COSCO», καταλήγουν.