Το κλειδί για την “επόμενη μέρα” των κομμάτων κρατούν οι Ευρωεκλογές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών έχει ανεβάσει ήδη στα ύψη το «θερμόμετρο» των διαβουλεύσεων στα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων. Λίγο πολύ, οι πολιτικές συνθήκες προοιωνίζουν το αποτέλεσμα, αν και ποτέ δεν ξέρεις.

Οι δημοσκοπήσεις, ιστορικά δεν πέφτουν και πάντα μέσα. Σημασία δεν έχει ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα, αλλά η διαφορά . Αυτή θα γίνει και η «πυξίδα» των κομμάτων που  θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις  στο εσωτερικό τους, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Οι πολιτικές συνθήκες έχουν επιβάλλει έναν νέο δικομματισμό  που δεν είναι ίδιος με τον παλαιό και είναι πλέον στεγανοποιημένος.

Σήμερα, στη θέση του ΠΑΣΟΚ  βρίσκεται ο  ΣΥΡΙΖΑ που εδραιώθηκε ως ένας από τους πυλώνες του νέου δικομματισμού στη βάση ακριβώς της αντίθεσής του με οτιδήποτε εξέφραζε ο παλαιός δικομματισμός. Η ΝΔ διατηρήθηκε ως ο δεύτερος πυλώνας του νέου δικομματισμού, ακριβώς επειδή πέτυχε να εκφράσει την αντίθεσή της με τον νέο πρωταγωνιστή.

Η διαφορά κρίνει το αποτέλεσμα

Το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας  είναι να κινηθεί η διαφορά πάνω από τις επτά μονάδες. Η διαχείριση αυτής της διαφοράς θα γίνει με την ψυχολογία ενός θριάμβου, δίνοντας το έναυσμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά πρόωρες εκλογές, διατυμπανίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τρεις με πέντε μονάδες διαφορά δίνει ένα καλό ποσοστό στην Νέα Δημοκρατία, να βαδίσει με «αέρα» στις βουλευτικές εκλογές, αλλά το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να δηλώνει «παρών» για την εκ νέου διεκδίκηση της εξουσίας.

Η ψήφος στις Ευρωεκλογές κρίνεται χαλαρή και μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ  να εκδηλώσουν την απογοήτευσή  τους στη κάλπη, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένοι να πράξουν το ίδιο και στις βουλευτικές εκλογές.

Σε περίπτωση που η διαφορά είναι μικρή, μέχρι τρεις μονάδες,  είναι πολύ πιθανό ο Πρωθυπουργός να κηρύξει πρόωρες εκλογές καθώς θα έχει διαμορφώσει ένα κλίμα πνοής και αντοχής.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την τρίτη θέση στο ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά έχει κάθε λόγο να οδηγεί το κόμμα της στις βουλευτικές εκλογές με ενθουσιασμό.

Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων,  ΛΑΕ, Βαρουφάκης, Πλεύση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  Βελόπουλος, Νέα Δεξιά κ.α. αν δεν εκλέξουν ευρωβουλευτή, θα πάνε στις εθνικές εκλογές με ελάχιστες ελπίδες εισόδου στο Κοινοβούλιο.