Επιβράδυνση καταγράφει παγκοσμίως η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2,5% στην διάρκεια του 2019 η αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως αν και οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για μια αύξηση της τάξης του 3,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η Alphaliner από 250 λιμένες ανά τον κόσμο αναφορικά με τις προβλέψεις τους στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για το τρέχον έτος διαπιστώνεται μια τάση ύφεσης και μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, σε σχέση με το περασμένο έτος 2018.

Η αύξηση που καταγράφηκε από τα στοιχεία των εν λόγω λιμένων δεν ξεπέρασε το 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 η αύξηση κινούνταν στα επίπεδα του 6,6%, για να φτάσει στο 4,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την ύφεση που προβλέπεται για το 2019 στον εμπορικό «πόλεμο» ΗΠΑ – Κίνας και στα εκατέρωθεν περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τα οποία επηρέασαν αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο αν αναλύσει κανείς την ύφεση γεωγραφικά θα διαπιστώσει ότι από περιοχή σε περιοχή καταγράφονται διαφορετικές τάσεις αύξησης ή μείωσης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Συγκεκριμένα, μείωση κατά 10,1% καταγράφηκε στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τους λιμένες της Μ. Ανατολής, ενώ μείωση της τάξης του 4,4% και 1,1% σημειώθηκε στη λιμενική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων σε Αφρική και  Αυστραλία, αντίστοιχα.

Αύξηση κατά 4,2% και 4,8% εξάλλου σημειώθηκε στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από λιμένες της Β. Αφρικής και της Κίνας.