ΗΠΑ, Καναδάς Αγγλία και Κίνα «φλερτάρουν» με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο κατάπλους αμερικανικού πλοίου που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ που θα χρησιμοποιηθεί στις Νατοϊκές ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επανέφερε στο προσκήνιο την συζήτηση για το μέλλον του λιμένα, ειδικά τώρα που η κείμενη νομοθεσία παρέχει την δυνατότητα παραχωρήσεων.

Ο Γενικός Πρόξενός των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη Gregory W. Pfleger, Jr έσπευσε να εξάρει την σπουδαιότητα του ακριτικού λιμανιού λόγω της γεωπολιτικής του θέσης κάνοντας λόγο για τις σημαντικές προοπτικές του λιμένα, καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και η οικονομία.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμβολή της Ελλάδος τόσο στην υποστήριξη, όσο και στην ομαλή κίνηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, μέσω των Ελληνικών λιμένων προς τα Βαλκάνια και όχι μόνον, προκαλώντας μοιραία συνειρμούς για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας σε ανάλογα ζητήματα.

Ενδιαφέρονται άραγε οι Αμερικανοί για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ;

Σίγουρα ναι, είναι η απάντηση, αλλά δεν είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται.

Έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι υπάρχει και από τον Καναδά, την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Κίνα. Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η κάθε χώρα από τις παραπάνω ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη για διαφορετικούς λόγους.

Εταιρίες, ιδιωτικές, κρατικές και ημι-κρατικές που προέρχονται από τέσσερις χώρες με ισχυρές οικονομίες έχουν βάλει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο μικροσκόπιο και το παρακολουθούν εδώ και πολύ καιρό.

Για τους Αμερικανούς το γεγονός πως το λιμάνι βρίσκεται γεωγραφικά στην έξοδο των Στενών του Βοσπόρου, και συνδέεται οδικά με την Εγνατία Οδό, αλλά και τον οδικό άξονα Via Carpathia που διασχίζει την Ανατολική Ευρώπη είναι στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα.

Τα δε μελλοντικά σχέδια της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα με Θεσσαλονίκη – Καβάλα από την μια μεριά και με Μπουρκάς και Ρούσε από την άλλη, μια γραμμή δηλαδή που αφενός παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου, αφετέρου προσφέρει σύνδεση με το Βαλκανικό σιδηροδρομικό δίκτυο που καταλήγει στα λιμάνια του Δούναβη, της Μ. Θάλασσας, του Αιγαίου αλλά και της Αδριατικής, είναι ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά το ενδιαφέρον όλων και όχι μόνο των Αμερικανών ιδιαίτερα ζωηρό.

Και στην περίπτωση όμως του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, το μέγα θέμα είναι το πότε, πως και κάτω από ποιες συνθήκες θα προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης του.