Προσφυγή στη διεθνή διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την ΟΛΠ Α.Ε. μελετά η COSCO

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αποκλειστικό

Στη διεθνή διαιτησία κατά του Ελληνικού Κράτους είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η COSCO στην περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλλε στο ΤΑΙΠΕΔ να μεταβιβασθεί άμεσα προς την ΟΛΠ Α.Ε. το υπόλοιπο 16% των μετοχών του λιμένα, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία, μετά την εκτίμηση της διοίκησης του λιμένα ότι οι υποχρεωτικές επενδύσεις εκ μέρους της δεν θα είναι έτοιμες το 2021.

Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές, μιας και θα καταδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία οι ξένες επενδύσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ΟΛΠ Α.Ε. στο 5Wnews, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της 23η Μαίου, για το πάγωμα των συζητήσεων επί των νέων βελτιωμένων προτάσεων της, το θέμα των επενδύσεων στο πρώτο λιμάνι της χώρας κρατούν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και οι καθυστερήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, με συνέπεια να μην καταφέρει η ΟΛΠ Α.Ε. να έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις της εντός του 2021, όπως προβλέπει το πλάνο της, το οποίο αποτελεί και δέσμευση της με βάσει την σύμβαση παραχώρησης.

«Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ COSCO και Ελληνικού Δημοσίου είναι ξεκάθαρη», αναφέρουν στελέχη της διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε. στο 5Wnews.

«Έπρεπε», προσθέτουν, «μέχρι το 2021 να έχουμε ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις για να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση και του υπολοίπου 16% των μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΟΛΠ Α.Ε.  Η έγκριση αυτών των επενδύσεων καθυστερεί εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση και του υπολοίπου 16% των μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΟΛΠ Α.Ε. Η έγκριση αυτών των επενδύσεων όμως καθυστερεί καθυστερούν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Τις έχουμε καταθέσει από την πρώτη στιγμή. Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε νέες βελτιωμένες προτάσεις. Τις καταθέσαμε και αυτές. Ανταποκριθήκαμε άμεσα και με συνέπεια σε ότι μας ζητήθηκε, ενώ κάποιες από αυτές τις επενδύσεις τις έχουμε ήδη ολοκληρώσει, όπως π.χ. η έλευση της νέας πλωτής δεξαμενής «Πειραιάς ΙΙΙ», που φέραμε στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη.

Έχουμε κάνει από την πλευρά μας ότι έπρεπε να κάνουμε με βάσει τις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Δεν συνέβη όμως και από την άλλη πλευρά. Το Ελληνικό κράτος καθυστερεί συνέχεια ή – κατά άλλους, μια θέση που δεν εστερνιζόμαστε αλλά οφείλουμε να την καταγράψουμε – καθυστερεί τεχνικά για δικούς του λόγους που εν τέλει δεν μας αφορούν.

Ωστόσο, όπως λένε: “Δεν συνέβη όμως το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Το Ελληνικό κράτος καθυστερεί συνέχεια ή – κατά άλλους, υιοθετεί μια θέση που δεν εστερνιζόμαστε αλλά οφείλουμε να την καταγράψουμε – καθυστερεί τεχνικά για δικούς του λόγους που εν τέλει δεν μας αφορούν”.

Η ΟΛΠ Α.Ε.», συνεχίζουν, «κατέθεσε επίσημα το αίτημα της προς το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του υπολοίπου 16% των μετοχών και αναμένει την θετική εισήγηση του. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι η αποδοχή ή όχι του αιτήματος μας δεν είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει μόνο το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και την κυβέρνηση. Και εδώ τώρα εκτιμούμε ότι θα ξεκαθαριστούν κάποια θέματα. Η κυβέρνηση θέλει την COSCO ; Θέλει τις επενδύσεις μας ;”

“Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουμε αυτό το θολό τοπίο το οποίο σήμερα αποστερεί από το λιμάνι να κατακτήσει την θέση που μπορεί και πρέπει στην παγκόσμια λιμενική αγορά, προς όφελος όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και της εθνικής οικονομίας της χώρας”.

“Αυτό πρακτικά σημαίνει», καταλήγουν, «πως μια ενδεχόμενη απόρριψη του αιτήματος μας θα μας οδηγήσει στην διαιτησία, τόσο την διεθνή, όσο και την εθνική».