“Διαλέγουμε Ευρώπη ή πεθαίνουμε από τον λαϊκισμό” – Γιατί λέμε όχι στην ακροδεξιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα σχετικά με την εκλογική εκτίναξη της «Χρυσής Αυγής» τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν η πρωτοφανής οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η αδυναμία να εκφρασθεί ένα εναλλακτικό  πολιτικό σχέδιο.

Το αποκρουστικό προφίλ του «χρυσαυγιτισμού»  έδωσε ρίζες στην τρίτη μεγαλύτερη ιδεολογία της ιστορίας που είναι ο εθνικισμός, συνώνυμος του ολοκληρωτισμού.

Όπως και για τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», έτσι και για το ναζιστικό αυτό μόρφωμα, οι ευρωεκλογές,  αποτελεί «κρας τεστ» για το μέλλον της οργάνωσης.

«Το οικοδόμημα διαλύεται μπροστά στα μάτια μας» ήταν άλλωστε το μήνυμα του μανιφέστου που δημοσιοποίησαν προσφάτως,  μέσω διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων τριάντα συγγραφείς, ιστορικοί και Νομπελίστες από 21 χώρες

«Διαλέγουμε Ευρώπη ή πεθαίνουμε από τον λαϊκισμό» αναφέρει το κείμενό τους. «Ανακαλύπτουμε εκ νέου τον πολιτικό εθελοντισμό ή αποδεχόμαστε ότι η δυσαρέσκεια, το μίσος και η αθλιότητα, από θλιβερά πάθη, θα μας βυθίσουν».

Υποστηρίζουν ότι αν δεν καταβληθούν προσπάθειες για την καταπολέμηση της «αυξανόμενης παλίρροιας του λαϊκισμού», οι ευρωεκλογές θα είναι «οι πιο κακοήθεις που έχουμε γνωρίσει ποτέ: νίκη για τους καταστροφείς, ντροπή για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στην κληρονομιά του Εράσμου, του Ντάντε, του Γκαίτε».

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς γεωγραφικός χώρος, αλλά αυτές οι ιδέες. Αυτή η ιδέα της Ευρώπης δέχεται επίθεση» γράφουν για να υπογραμμίσουν οι υπογράφοντες  ότι «παρά τα λάθη, η Ευρώπη παραμένει η δεύτερη κατοικία κάθε ελεύθερου ανθρώπου στον πλανήτη». Και καταλήγουν: «Οι φιλοευρωπαίοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή.

Πρέπει να ακούσουμε τον συναγερμό που προκαλούν οι εμπρηστές της ψυχής και του πνεύματος που παίζουν με τη φωτιά των ελευθεριών μας, από το Παρίσι στη Ρώμη, με στάσεις στη Βαρκελώνη, τη Βουδαπέστη, τη Δρέσδη, τη Βιέννη ή τη Βαρσοβία».

Το κείμενο υπογράφουν οι κάτωθι: Βασίλης Αλεξάκης, Ισμαήλ Κανταρέ, Μίλαν Κούντερα, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Αν Απλμπομ, Γιένς Κρίστιαν Γκρένταλ, Ντέιβιντ Γκρόσμαν, Αγκνες Χέλερ, Ελφριντ Τζέλινεκ, Γιόργκι Κόνραντ, Μπερνάρ-Ανρί Λεβί (ο οποίος και συνέταξε το κείμενό τους), Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, Κλάουντιο Μαγκρίς, Ιαν ΜακΙουαν, Ορχάν Παμούκ, Χέρτα Μιούλερ, Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, Ρομπ Ρίεμεν, Σάλμαν Ράσντι, Φερνάντο Σαβατέρ, Ρομπέρτο Σαβιάνο, Εουτζένιο Σκάλφαρι, Σάιμον Σάμα, Πέτερ Σνάιντερ, Αμπντουλάχ Σιντράν, Λάιλα Σλιμανί, Κολμ Τόιμπιν, Ανταμ Μίτσνικ, Ανταμ Ζαγκαγιέβσκι.

Η μεγάλη μάχη της Ευρώπης απέναντι στον λαϊκισμό

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι  έχει «μπετονάρει» ένα μεγάλο μέρος του ποσοστού της, διεκδικώντας μερίδιο από ένα κομμάτι πολιτών  χωρίς  ιδεολογικά στεγανά. Αυτό το φαινόμενο βέβαια παρατηρείται πανευρωπαικά. Στο ζήτημα της μετανάστευσης, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, κινήθηκαν στη λογική των «κλειστών συνόρων».

Δεν ήταν άλλωστε μόνο οι κυβερνήσεις σε Αυστρία, Ουγγαρία ή Ιταλία που επιδόθηκαν σε ένα αντιμεταναστευτικό μανιφέστο, αλλά και στη Γαλλία η ρητορική της Μαρί Λεπέν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, απειλώντας την πολιτική Μακρόν.

Κάτι ανάλογο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, που είδαμε πρόσφατα και στη χώρα μας με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.

Έτσι δεν  είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η  ακροδεξιά έχει ήδη πετύχει μια στρατηγική νίκη πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.  Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών επιφέρουν ένα χτύπημα στην ακροδεξιά που απειλεί την Ευρώπη.