Τα φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι – Προ των πυλών η άτακτη υποχώρηση της Βρετανίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Kαταλυτικό ρόλο  στις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με την έκβαση του  Brexit,  θα παίξει η εκλογή του νέου αρχηγού στους Tories.

Ο διάδοχος της Τερέζα Μέι,  θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ  και ίσως ζητήσει νέα αναβολή του Brexit, προκειμένου να μην αναγκαστεί  η  Μ.Βρετανία σε άτακτη υποχώρηση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι απίθανο το σενάριο  υιοθέτησης μιας πιο σκληρής γραμμής. Μίας πολιτικής  που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες επιλέγοντας την ρήξη με την Ε.Ε, εκτελώντας πιστά την εντολή του δημοψηφίσματος.

Να σημειωθεί ότι η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου,  για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου. Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

Ποια είναι τα φαβορί  για τον διάδοχο της Τερέζα Μέι;

Μπόρις Τζόνσον: Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit, είναι το μεγάλο φαβορί.Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη βάση των Τόρις, αλλά όχι και τόσο μεταξύ των συναδέλφων του που τον θεωρούν εντελώς αναξιόπιστο, ενώ η πιθανότητα εκλογής του προκαλεί νευρική κρίση στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν κανένα πεδίο συνεννόησης μαζί του.Έχει ήδη δηλώσει την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο «Bojo», 54 ετών, ως  υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι δημιουργούσε προβλήματα  στην βρετανίδα πρωθυπουργό, επικρίνοντας αδιάκοπα την στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, πριν αποχωρήσει από τη κυβέρνηση για να υπερασπισθεί την γραμμή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας του από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Άντρεα Λίντσον: Ένθερμη οπαδός του Brexit, η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Μέι, καθώς δεν  ήταν σύμφωνη με την τακτική της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Η 56χρονη έχει υποστηρίξει με πάθος την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περίοδο του δημοψηφίσματος, κυριάρχησε με τις δηλώσεις της υπέρ της αποχώρησης.

Ντόμινικ Ράαμπ: Ο Ράαμπ ορίσθηκε υπουργός του Brexit τον Ιούλιο και παραιτήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα διαφωνώντας για την συμφωνία της εξόδου της Τερέζα Μέι.Πρόσφατα, σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει το πόσο του πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά «Ποτέ μη λες ποτέ» σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τζέρεμι Χαντ: Ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει στη μάχη της διαδοχής ως αντίπαλο δέος στο σκληρό μπλοκ Brexit. Διαθέτει μετριοπαθές προφίλ κι ενδεχομένως να συσπειρώσει δυνάμεις που δεν είχαν εκφραστεί μέχρι στιγμής.

Σατζίντ Τζαβίντ:  Ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του με τη διαχείριση του σκανδάλου Windrush, που αφορά την μεταχείριση των μεταναστών από την Καραϊβική που είχαν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην τραπεζίτης και γιος πακιστανού ταξιτζή, υποστήριξε τις θέσεις των οπαδών της παραμονής στη ΕΕ, για να μετατραπεί σε ευρωσκεπτικιστή μετά το δημοψήφισμα.

Πένυ Μόρντοντ: Η υπουργός Άμυνας στηρίζει την προοπτική του Brexit και θεωρείται αξιόπιστη και ιδιαίτερα δημοφιλής στο Συντηρητικό κόμμα.

Και άλλοι υποψήφιοι

Ο υπουργός υγείας  Μαρτ Χάνκοκ ανακοίνωσε  ότι προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, μετά το αντίστοιχο ενδιαφέρον που εκδήλωσε και  ο υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ και η πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Έσθερ ΜακΒέι.