Η αγορά περιμένει το restart από τις εκλογές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε μια αγορά που έχει ταρακουνηθεί και σφυροκοπηθεί ανελέητα τα τελευταία χρόνια η 26η Μαΐου και το αποτέλεσμα των εκλογών λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία ως προάγγελος των εξελίξεων για τις εθνικές εκλογές αλλά και την εικόνα των ξένων για τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, τα ελληνικά ομόλογα  και εν γένει την επιχειρηματική σκηνή.

Το αποτέλεσμα σήμερα, τόσο σε επίπεδο ευρωεκλογών αλλά και σε περιφερειακό, αποτελεί την πλέον ασφαλή «δημοσκόπηση» για το τι μέλλει γενέσθαι στις εθνικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται σε κάθε περίπτωση να έχουν λάβει χώρα μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα βλέμματα όλων θα στραφούν στη διαφορά που θα προκύψει μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης η οποία βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή όχι αλλά και θα δείξει σε ένα βαθμό αν αυτές θα οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μια τέτοια εξέλιξη, ένα δηλαδή καθαρό αποτέλεσμα θα άρει τις αμφιβολίες των επενδυτών, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, και θα κάνει restart σε οικονομικό επίπεδο.

Ένα restart το οποίο θα προοιωνίζει ότι περιμένουν, αναλυτές, ξένοι οίκοι αλλά και επιχειρήσεις εν συνόλω. «Μία νέα κυβέρνηση με φιλική προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ατζέντα», που θα είναι όπως όλοι τονίζουν το “καλύτερο νέο” για την Ελλάδα και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η επόμενη μέρα θα αποτυπωθεί πρωτίστως στο ταμπλό όπου μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τράπεζες, αλλά και όλοι όσοι οι στρατηγική τους εξαρτάται από πολιτικές επιλογές εσωτερικά και εξωτερικά θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Είναι κοινός τόπος ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο real estate, τον τουρισμό, την ενέργεια και πολλούς άλλους τομείς και η προοπτική σχηματισμού μιας ισχυρής κυβέρνησης, με ορίζοντα 4ετίας, θα επιταχύνει πολλά σχέδια. Παράλληλα θα δώσει ώθηση σε παγωμένες επενδύσεις και ενδεχομένως να λύσει για κάποιες και γόρδιους δεσμούς.

Όπως εταιρείες που οι μεγάλες δουλειές τους βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και νομοθεσία, ενώ επίσης Λιμάνια, έργα υποδομής και τεχνολογία θα κρατήσουν εν συνεχεία τη σκυτάλη.

Ενδεικτικές του κλίματος που κυριαρχεί ήταν προ ημερών οι δηλώσεις του Πρεμ Γουάτσα, διευθύνοντα  σύμβουλου του ασφαλιστικού και επενδυτικού ομίλου Fairfax Holdings που ελέγχει την Eurobank, όπου ανέφερε ότι  «πιστεύω ότι εάν η χώρα ακολουθήσει πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις, κάτι που πιθανότατα θα γίνει, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα».

Παράλληλα η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της επισημαίνει ότι  οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν έναν θετικό καταλύτη για την Ελλάδα, ενώ η  UBS που τηρεί θετική στάση στην ελληνική αγορά από τον Απρίλιο, στο βασικό της σενάριο αναφέρει  ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (NPLs, κοινωνική προστασία, προσέλκυση επενδύσεων), επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εάν έρθει στην εξουσία, θα προχωρήσει σε θετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την αλληλουχία και τη φύση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή σε ταχύτερες περικοπές των φορολογικών συντελεστών.