Η ώρα της κάλπης -Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Έφθασε η κρίσιμη μέρα των εκλογών. Για πρώτη φορά ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι 17άρηδες και με βάση υπολογισμούς ανέρχονται σε 106.706.

Ειδικότερα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι (4.810.075 άνδρες, 5.112.219 γυναίκες) προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στα περιφερειακά, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.

Μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», οι εκλογείς μαθαίνουν που ψηφίζουν ή μπορούν να καλέσουν στον τηλεφωνικό αριθμό  213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Τι ισχύει για ετεροδημότες

Οι 112.504 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να μεταβούν στον δήμο όπου είναι δημότες.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού, όσους είναι από 70 ετών και άνω, ενώ  μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.