Σοκ στην Ευρώπη από την πρωτιά Λεπέν στην Γαλλία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι τράπεζες της είχαν κλείσει τους λογαριασμούς στο παρελθόν, η δικαιοσύνη την έστειλε για ψυχιατρική εξέταση, ωστόσο ο λαός της Γαλλίας ανέδειξε το κόμμα της πρώτο στις Ευρωεκλογές, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην Ευρώπη.

Ο λόγος για την Μαρίν Λεπέν που τα πρώτα exit polls στην Γαλλία δείχνουν τον Εθνικό Συναγερμό ως  πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με 23%. Το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερο με μικρή διαφορά, μια μονάδα, στο 22%. Στη Γαλλία, τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ότι περνά από το χέρι του για να καλύψει την διαφορά, η οποία ωστόσο αν και είναι ελάχιστη τον φέρνει δεύτερο

Το exit poll του Ιfop δίνει στο κόμμα της Λεπέν ποσοστό 24% ενώ το exit poll του Elabe 24,2% και στο κόμμα του Μακρόν 22,4%.

Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

Πρώτη αντίδραση από το Ελιζέ. Η πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν στην Γαλλία ψήφισαν υπέρ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στην Γαλλία, η κυβέρνηση θα εντείνει το πρόγραμμά της στο δεύτερο μέρος της θητείας Μακρόν.