Αισιοδοξεί η Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θετική υποδοχή επιφύλασσε η Goldman Sachs στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών και στην προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως αναφέρει η GS σε αναφορά της, τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο και η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης είναι ευνοϊκά σε μεσοπρόθεσμη βάση για τα δημοσιονομικά και την εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, αν και μεσοπρόθεσμα οι προκλήσεις επιμένουν.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο στις πρόωρες γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, σημειώνει η Goldman Sachs.

Ακόμη, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μία  κυκλική ανάκαμψη, υποστηριζόμενη από την αύξηση της καταναλωτικής και την επιχειρηματικής εμπιστοσύνη και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.

Αν και είναι ασταθής, όπως σημειώνεται, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας υπήρξε ανθεκτική στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στα μέσα του 2018 και, φέτος, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα υποστηριχθεί από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και το ταμειακό απόθεμα είναι οι δύο κύριοι λόγοι  για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018.

Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να είναι θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς και σε ευκολότερη χρηματοδότηση, η οποία με τη σειρά της θα υπεστήριζε περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Κατά την άποψή μας, η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν.

Όσον αφορά στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία επισημαίνεται ο κίνδυνος επιδείνωσης στα δημοσιονομικά λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν εφαρμοσθείσες περικοπές δαπανών.

Επιπλέον, ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης, αλλά και κίνδυνοι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως  οι εξελίξεις στην Ιταλία, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες πιέσεις στα ομόλογα.

Ο οίκος πάντως θυμίζει ότι πέρυσι τον Ιούνιο το Eurogroup συμφώνησε να εξετάσει, σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου, έναν προληπτικό μηχανισμό με νέα μέτρα για το χρέος, όπως περαιτέρω re-profiling των ωριμάνσεων στα δάνεια του επίσημου τομέα, στον βαθμό που χρειαστεί.

Μεσοπρόθεσμα, η Goldman Sachs δηλώνει ότι παραμένει περισσότερο προσεκτική για το outlook της Ελλάδας καθώς το αυξημένο απόθεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ακόμα επιβαρυμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς βάζουν περιορισμούς στην ανάπτυξη.