Αποτίμηση ήττας από τον πρωθυπουργό – Παραδέχθηκε λάθη και έκανε άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ  έκανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Kεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,  λέγοντας πως «από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κέρδισε μόνο ο κ. Μητσοτάκης».

Μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης της βαριάς ήττας στις ευρωεκλογές  έκανε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αναποφάσιστους εκτιμώντας πως υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφεί το αποτέλεσμα. «Θα έχουμε έναν δύσκολο αγώνα, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή άφησε αιχμές κατά του ΚΙΝΑΛ αλλά και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων για την στάση τους στις ευρωεκλογές: «Είδαμε τον τρόπο που προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να διεμβολήσει το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άκουγε στωικά τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει “χαμένη ψήφο” την ψήφο στο κόμμα τους. Τώρα ξέρουν καλά ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ. Και ειδικά οι προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν να θεωρούν αόρατη τη Δεξιά στην Ελλάδα. Τώρα ξέρουν καλά και ηγεσία και οι ψηφοφόροι, ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ,σημαίνει νίκη της ΝΔ που έχει μεταλλαχθεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια. Ξέρουν καλά ότι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δεν μπορούν να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από το χώρο του κέντρου. Γιατί ο μόνος που κέρδισε ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς θα πρέπει να επανατοποθετηθούν».

Αναφερόμενος στο θέμα των εθνικών εκλογών, τόνισε ότι «ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει ανάμεσα σε μια κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργούς τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Έχουμε μάθει πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να πηγαίνουμε μπροστά. Άλλωστε το κρίσιμο δεν είναι αν θα πέσεις, αλλά το να σηκωθείς, όπως έγραψε χτες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μαζί να σηκωθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί το βασικό μας όπλο είναι ότι υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του και συνέχισε:

«Οφείλουμε να στηρίξουμε και να στηριχθούμε στις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που μας δίνουν σαν αφετηρία ένα 24% του εκλογικού σώματος.

Αριθμός σχεδόν αντίστοιχος με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014. Θα έχουμε έναν δύσκολο αγώνα, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα. Πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα.

Λάβαμε το χθεσινό μήνυμα του λαού. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα χρόνια, κάναμε λάθη, συμβιβασμούς, απογοητεύσαμε κάποιους. Ενδεχομένως να έχουμε ευθύνη ότι τις δύσκολες ημέρες πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση ότι βάλαμε πολύ υψηλά τον πήχη».

«Λάβαμε το μήνυμα μιας κόπωσης μιας κοινωνίας έπειτα από οκτώ έτη μνημονίων. Μιας κοινωνίας που δεν πρόλαβε να νιώσει τις αλλαγές από την έξοδο από το μνημόνιο και από τα μέτρα ελάφρυνσης. Λάβαμε και το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε με ποιους είμαστε και για ποιους παλεύαμε. Και γι αυτό το λόγο χθες το βράδυ δεν σφυρίξαμε κλέφτηκα μπροστά στο αποτέλεσμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Αναμετράται η παράταξη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και η παράταξη της κοινωνικής αλληλεγγύης είπε με νόημα για να προσθέσει ότι: ” Το ερώτημα είναι σαφές. Θέλουμε μια κοινωνία του “εγώ” ή μια κοινωνία του “εμείς;” Προγραμματικά, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας».