Νέος ωραίος δεκαεφτάρης και δεξιός!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

Γιατί οι νέοι μεταξύ 17 και 24 ετών γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν συμβάλει καθοριστικά στη νίκη του;

Και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία τους επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ότι η τρίτη κατά σειρά επιλογή τους μετά τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερος στις προτιμήσεις τους, είναι η Χρυσή Αυγή (!).

Αναλυτικότερα το 31% όσων από αυτούς αποφάσισαν να πάνε ως την κάλπη ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Το 26% τον ΣΥΡΙΖΑ και το 13% την Χρυσή Αυγή. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί συγκέντρωσαν ένα 28%. Το ΚΚΕ προσέλκυσε το 3,7% των νέων ψηφοφόρων και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, ενώ το Κίνημα Αλλαγής μένει πέμπτο με 3,1%.

Αν, όπως φαίνεται, το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα δεν τους έπεισε, τι ήταν αυτό που τους ώθησε στο να του γυρίσουν την πλάτη και να κινηθούν στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από κεντροδεξιά προς την άκρα δεξιά;

Η μια ερμηνεία είναι πως η σημερινή γενιά των νέων είναι καλά ενημερωμένοι λόγω του διαδικτύου,  βλέπουν τι συμβαίνει στον πλανήτη και μπορούν να συγκρίνουν τη ζωή τη δική τους και το μέλλον τους με τους συνομήλικους τους σε άλλα προηγμένα κράτη και αυτό μοιραία τους δημιουργεί μία προσδοκία και μία ώθηση να διαμορφώσουν τα αιτήματα τους. Κινούνται επομένως πλησιέστερα στους πολιτικούς χώρους εκείνους που αισθάνονται ότι το μήνυμά τους ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό  στις προσδοκίες τους με βάση την εικόνα που έχουν αποκομίσει από σύγχρονες κοινωνίες και οικονομίες.

Εχουν όλο το κόσμο στο κινητό τους σήμερα, αισθάνονται πολίτες του κόσμου, γνωρίζουν ότι έχουν φύγει από την Ελλάδα πάνω από 500.00 νέοι από την χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον και όλα αυτά διαμορφώνουν την ατζέντα τους και τις προτεραιότητες τους.

Άραγε, η γλώσσα της αριστεράς σήμερα στην Ελλάδα τους συγκινεί; Προφανώς όχι, μιας και ως νέοι δεν ψήφισαν αντισυστημικά. Απεναντίας θορυβεί το αποτέλεσμα του 13% στη Χρυσή Αυγή, που υποδηλώνει το θυμό των νέων σήμερα και την απογοήτευσή τους για την πολιτική κατάσταση στη χώρα που αγαπούν αλλά αισθάνονται ότι τους διώχνει μακρυά της.

Αρκεί να συγκρίνει κανείς τον αριθμό των νέων που πηγαίνουν σήμερα στα φεστιβάλ των πολιτικών νεολαιών με εκείνον που πηγαίνουν στις εκθέσεις καινοτομίας και  τεχνολογίας.

Πάντως,  κανείς δεν γνωρίζει αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τη Νέα Δημοκρατία στην κούρσα για την εξουσία. Από την Πειραιώς όμως αισθάνονται αφενός δικαιωμένοι και αφετέρου ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εκτιμώντας ότι η ψήφος των 17άρηδων, αν μη τι άλλο είναι μια ψήφος με μέλλον.