Οι εκλογές φέρνουν παράταση για δηλώσεις ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η χώρα  μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, η οποία σημαίνει καθυστερήσεις και αλλαγές σε χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες. Με βάση την πεπατημένη από αντίστοιχες περιόδους, θεωρείται δεδομένη η παράταση  της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ενδεχομένως η πληρωμή των φόρων, η παράταση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων και η καθυστέρηση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να αλλάζουν και τα δεδομένα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με βάση λοιπόν αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται στο τέλος του έτους τα έσοδα να αποκλίνουν από τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ την ίδια ώρα, οι προεκλογικές παροχές του 2019 βασίστηκαν στο υπερπλεόνασμα το οποίο θα προέλθει κυρίως από τον τομέα των εσόδων. Οι εκλογές του Ιουνίου αναμένεται να παρατείνουν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αλλά και την πληρωμή των φόρων αρχικά όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις.  Η διαδικασία πιθανολογείται ότι θα παραταθεί,η οποία κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου, έως και την 15η Ιουλίου.

Σε αυτήν την περίπτωση ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά στις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, εάν δοθεί δεύτερη παράταση έως τα τέλη Ιουλίου, ενδεχομένως να αλλάξει και η ημερομηνία πληρωμής του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.729.364 δηλώσεις (που αντιστοιχούν σε 2.386.616 εκκαθαριστικά σημειώματα).

Επίσης για την ρύθμιση 120 δόσεων, αν και η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση λήγει στις 28 Ιουνίου, οι εκλογές όμως ενδέχεται να μεταθέσουν την καταληκτική ημερομηνία πολύ πιθανόν κατά ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η πληρωμή της πρώτης δόσης για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Επιπλέον για τον ΕΝΦΙΑ  η βεβαίωση του φόρου θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αναγκάσει την ΑΑΔΕ να καθυστερήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα γίνει στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία ενδεχομένως τον Ιανουάριο του 2020.

Επιπρόσθετα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί το θερινό επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ. Από το σύνολο των 72.000 προγραμματισμένων προληπτικών ελέγχων, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, σε πρώτη φάση, προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων στο σύνολο της επικράτειας, ειδικά σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα, σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης, και σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Το δεύτερο κύμα προβλέπει τη διενέργεια 11.500 μερικών επιτόπιων έλεγχων, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, με την εμπειρία να δείχνει ότι αυτοί οι έλεγχοι αποκαλύπτουν παραβατικότητα που φτάνει ή ξεπερνάει το 60%. Τέλος,  το τρίτο κύμα προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων.