Ενώπιον δικαστηρίου ο Μπόρις Τζόνσον για “παραπλάνηση” πολιτών με το Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στον θώκο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, θα παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στην κοινή γνώμη σχετικά με το Brexit, αποφάσισε δικαστής του Δικαστηρίου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.

  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να απαντήσει σε μια προσφυγή ιδιώτη που τον κατηγορεί ότι διέπραξε τρία αδικήματα ανάρμοστης συμπεριφοράς δημόσιου αξιωματούχου.
Αυτά σχετίζονται με ισχυρισμούς που έκανε ο Τζόνσον πριν και μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ήταν ένας από τους επικεφαλής της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης.

«Στη διάρκεια και των δύο προαναφερόμενων περιόδων, ο εναγόμενος είπε κατ΄επανάληψη ψέματα και παραπλάνησε τη βρετανική κοινή γνώμη όσον αφορά το κόστος της παραμονής στην ΕΕ, δηλώνοντας ρητά, υποστηρίζοντας ή συμπεραίνοντας πως το κόστος της παραμονής στην ΕΕ ήταν 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα», αναφέρεται στην προσφυγή εναντίον του Τζόνσον.

Ο αριθμός 350 εκατομμύρια λίρες (400 εκατομμύρια ευρώ) ήταν ένα κεντρικό και αμφιλεγόμενο κομμάτι του μηνύματος “Take back control” (Να ανακτήσουμε τον έλεγχο) της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης, το οποίο διακοσμούσε ένα λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας.

Αντίπαλοι υποστήριξαν ότι ήταν σκόπιμα παραπλανητικό και στη συνέχεια συμβόλισε τις διαιρέσεις που προκάλεσε το δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ