Φ.Κουβέλης : “Τριπλάσιοι πόροι για σύγχρονες λιμενικές υποδομές”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού ως μεγέθους για τη συνολική ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του 5ου Posidonia Sea Tourism Forum.

Τόνισε ότι φέτος-για πρώτη-φορά τριπλασιάσθηκαν οι πόροι που διατέθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση 94 νέων και 59 συνεχιζόμενων έργων αποκατάστασης ζημιών και βελτίωσης της λειτουργικότητας σε δεκάδες μικρά και μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Ο υπουργός απεύθυνε κάλεσμα στις εταιρείες κρουαζιέρας, να επενδύσουν σε δραστηριότητες στα ελληνικά λιμάνια, προκειμένου το προϊόν τους να γίνει πιο ελκυστικό για τους πελάτες τους, αλλά και να διευκολυνθούν τα πλοία τους.

Επιπλέον δήλωσε ότι οι εργασίες του συνεδρίου συμπίπτουν με ελπιδοφόρα μηνύματα ανάκαμψης της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο και είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, προκειμένου η χώρα μας να εδραιωθεί ως παγκόσμιος προορισμός.

Προσέλκυση επενδυτών

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ενδιαφερόμενος για την κρουαζιέρα επενδυτής θα μπορεί να κάνει μία πολύ εξειδικευμένη και φροντισμένη επένδυση στη δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει αποκλειστικά και την οποία θα αναλάβει με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με βάση τη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Μια εταιρεία κρουαζιέρας που ενδιαφέρεται να συμπεριλάβει στους προορισμούς της κάποιο λιμάνι θα μπορεί να κάνει τις επενδύσεις που θέλει στο λιμάνι αυτό, ώστε να διευκολύνονται τα πλοία της και να είναι πιο ελκυστικό το πακέτο παροχών για τους επιβάτες της», δήλωσε.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε προτάσεις», ωστόσο πρόσθεσε ο υπουργός  ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας τους επενδυτές να κάνουν έργα».

Ανάπτυξη του yachting στην Ελλάδα

Αναφερόμενος τέλος στο τομέα του yachting είπε ότι ο θαλάσσιος πλούτος της χώρας μας κατατάσσει αυτομάτως την Ελλάδα στους καλύτερους προορισμούς σημειώνοντας πως «η φυσική ομορφιά των ελληνικών θαλασσών, η φιλοξενία των Ελλήνων, η ξεχωριστή ελληνική γαστρονομία και η ελληνική πολυνησία αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του yachting».

Δήλωσε  ότι η πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας στο συγκεκριμένο τομέα στοχεύει να στηρίξει τον κλάδο για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του, αλλά και να τον διευκολύνει σχετικά με τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά θέματα.

Η Κύπρος έχασε στην ..κρουαζιέρα

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος, σημείωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να επαναφέρει τον τομέα της κρουαζιέρας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου προσφέρονται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της κρουαζιέρας καθώς έχει εξαιρετικά θέρετρα, αρχαιολογικούς χώρους μνημεία και φιλοξενία.

«Έχουμε όλα τα αναγκαία συστατικά προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για την ανάπτυξη του κλάδου», δήλωσε.

Τόνισε ότι από το 2010 η Κύπρος έχει χάσει περίπου το 85% του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας ενώ συνολικά οι αφίξεις των τουριστών στα νησιά στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 85%.

«Αν θέλουμε να επανατοποθετηθούμε και επανατοποθετήσουμε την κρουαζιέρα στην ανατολική Μεσόγειο και στον παγκόσμιο χάρτη, θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας» συμπλήρωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι η κρουαζιέρα βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού της Κύπρου για την επόμενη δεκαετία.

Ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.) κ. Γ. Πατέρας εστίασε στα «συστατικά» του θαλάσσιου τουρισμού κάνοντας αναφορά στις τουριστικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες, έκανε λόγο για τις λιμενικές υποδομές και τις μαρίνες.

Μάλιστα τόνισε την αναγκαιότητα απλούστευσης των διαδικασιών για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού ενώ επεσήμανε και την αναγκαιότητα των «ανοικτών αγορών» ως προς το θέματα του ανταγωνισμού.