Στα “θολά νερά” της αυτοδυναμίας και η μάχη των χαρακωμάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

 

Με αφετηρία το υψηλό ποσοστό που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη, εκφράζεται πλέον η πεποίθηση από στελέχη της Πειραιώς για τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτή η πεποίθηση είναι εφεξής και το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ αλλά και ο μεγάλος φόβος  του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα στοίχημα που αποτυπώθηκε ως ένα εφικτό σενάριο και στην άνοδο των ελληνικών μετοχών και ομολόγων στον απόηχο της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Θα μπορέσει η ΝΔ να διατηρήσει αυτή την υπεροχή; Τα σενάρια, αυτή την περίοδο έχουν φουντώσει.  Το βλέμμα είναι στραμμένο στο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ που έδειξε ένα θετικό πρόσημο στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Το πρώτο σενάριο είναι η μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Οι πολιτικές ζυμώσεις θα ενταθούν και το δίλημμα για την  Γεννηματά είναι μεγάλο: Θα δώσει τη λύση για μια ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας ή θα επιχειρήσει να μην ρισκάρει το κεντροαριστερό προφίλ του κόμματος ενόψει των έντονων αντιπαραθέσεων που θα ακολουθήσουν με τον Σύριζα;

Ήδη, οι πρώτες δηλώσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν το κλίμα της οξείας κριτικής που θα ακολουθήσει. Αυτό που ενδιαφέρει το κυβερνών κόμμα, είναι να μην αποτελέσει το ΚΙΝΑΛ συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. Ένα σνεάριο, το οποίο όμως πυροδοτεί αντεγκλήσεις και δυσφορία, μιας και το ενδεχόμενο αυτής της συμμαχίας θα αποτελέσει η απαρχή της διακήρυξης ότι το κόμμα της ΝΔ μετατοπίζεται αισθητά στην ακροδεξιά.

Για τον Σύριζα, η  προεκλογική εκστρατεία πλέον έχει πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά .«Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός και βελτιώσεις στο αφήγημά μας» σημείωσε με έμφαση το υψηλόβαθμο το στέλεχος του κόμματος  Πάνος Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο απολογισμός έχει ήδη ξεκινήσει. Αφετηρία της αυτοκριτικής παραμένει το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού.

Το στοίχημα της αυτοδυναμίας είναι ένας δύσκολος στόχος. Η πορεία κρίνεται κρίσιμη και η κάλπη που θα στηθεί στις 7 Ιουλίου μπορεί ξανά να μας εκπλήξει, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές έδωσαν μία διαφορά που δεν περίμενε κανείς…