Γιάνης Βαρουφάκης: “Χαμένη η ψήφος στον Σύριζα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Kάλεσμα σε συμπόρευση εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, απήυθυνε ο  Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που οργάνωσε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τιο αν προτίθεται να κάνει συμμαχίες με την Πλεύση Ελευθερίας και τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Βαρουφάκης  είπε ότι:

«Το κάλεσμα μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ούτε σε συμφωνίες διανομής θέσεων. Σέβομαι τις θέσεις τις ΛΑΕ αλλά διαφωνώ. Διαφωνώ με τη ΛΑΕ γιατί διαφωνώ με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Υπάρχει διαφορά προσέγγισης. Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων είναι ιερός στόχος… Δεν είμαι υπέρ του Grexit όπως δεν ήμουν υπέρ του Brexit. Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ με τον τρόπο που μπήκαμε. Η έξοδος από το ευρώ θα έχει κόστος…. Θα θέλαμε να μείνουνε στο ευρώ αλλά με τους όρους που θέτουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «χαμένη» την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μέχρι τις εκλογές θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από την μία, η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαστε αντίθετοι με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής σκηνής. Από εμένα δεν έχετε ακούσει ποτέ να λέω κάτι αρνητικό για τους συντρόφους μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθώ και τους λέω συντρόφους, παρά όλα αυτά που έχουν γίνει. Εάν θέλουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds από το Delaware και το New Jersey, εάν συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας να ενώσουμε τον ΤΑΥΠΕΔ με το Υπερταμείο, εάν σταματήσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και παράλληλα δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα που να μην είναι όμως κρατικοδίαιτη που να χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία για να δημιουργεί επενδυτικές ροές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εάν θέλουν να σκίσουν σε πολλά μικρά κομματάκια την επαίσχυντης συμφωνία με τον Νετανιάχου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Αλλά μετά νομίζω ότι θα αποκτήσουν κάποια υπαρξιακή αγωνία», κατέληξε αστειευόμενος, ουσιαστικά αποκλείοντας το ενδεχόμενο της μετεκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΜέΡΑ25 έχει ήδη αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.