Γιάννης Δραγασάκης: “Έρχονται επενδύσεις 22δις ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Ο χρηματοπιστωτικός χώρος είναι χώρος πρώτιστα κοινωνικής ευθύνης. Το κέρδος είναι όρος βιωσιμότητας, είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, η μείωση των ανισοτήτων, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι ο στόχος της βιώσιμης, δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που καταπολεμά τις ανισότητες και είναι κόντρα στη μη βιώσιμη, άναρχη, με ανισότητες και αποκλεισμούς μεγέθυνση.

Σε αυτήν την αντίθεση αποτυπώνεται η διάκριση προοδευτικής και συντηρητικής προσέγγισης, η διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, στο συνέδριο για την Ηθική και Εναλλακτική Τραπεζική και τη χρηματοδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με όρους οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία -όπως είπε- ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση και τώρα προχωρά η υλοποίησή της. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση και η δημιουργία στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων και αναλυτικά είπε ότι αυτά τα προγράμματα και τα εργαλεία υπερβαίνουν τα 30:

  • Με πόρους της τάξης των 7,8 δισ. ευρώ.
  • Με δυνατότητα ενεργοποίησης την επόμενη τριετία επενδύσεων 22 δισ. ευρώ. «Τα προγράμματα αυτά αποτελούν την προίκα με την οποία ξεκινά η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» όπως τόνισε.

«Η Ελλάδα, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού, βρίσκεται σχεδόν έναν χρόνο εκτός προγράμματος. Σήμερα επιτυγχάνουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος είναι η ανάπτυξη να επιταχυνθεί, αλλά κυρίως να είναι βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν είχαμε μεγέθυνση, αλλά μη βιώσιμη, γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε, καθώς και άνιση μεγέθυνση, γι’ αυτό είχαμε τα κοινωνικά δράματα μετά το 2010, ενώ η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική υπηρετεί τον στόχο για βιωσιμότητα και δικαιοσύνη, με ανάπτυξη που καταπολεμά τις ανισότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ