Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τον  ηγεσίας στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας  να συμφωνήσει σε συναινετικές διαδικασίες επιλογής, την οποία έκανε γνωστή ως απάντηση στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Στην επιστολή της, η ΝΔ επισημαίνει  ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μία  «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και όπως επισημαίνει “ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη”.

Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι είναι “αντισυνταγματική η διαδικασία  γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση”.

“Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές”, τονίζεται στην ανακοίνωση κι καταλήγει: ” Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες”.

Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.”