Επιστροφή στα κέρδη για το ελληνικό Χρηματιστήριο με “φόντο” την βουτιά σε ΗΠΑ-Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τις πλέον πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών  το οποίο έκλεισε την εβδομάδα με το εντυπωσιακό κλείσιμο σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Αμερική. Η  εγχώρια αγορά όχι μόνο κάλυψε τις αρχικές σημαντικές διορθωτικές απώλειες αλλά έκλεισε τελικά με νέα άνοδο κατά +1,46%, με το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το όριο των 830 μονάδων.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δημιούργησε προσδοκίες στην αγορά για την επόμενη ημέρα της χώρας, με τον Γενικό Δείκτη να είναι ενισχυμένος κατά 13,41%.

Κυρίαρχες αναδεικνύονται οι τράπεζες, καθώς σε  εβδομαδιαία βάση ο δείκτης  σημείωσε άλμα +31% και εκτός από τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργεί η προοπτική σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές, την άνοδο τροφοδοτούν ξένα χαρτοφυλάκια που επιδιώκουν να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές.

Πρωταγωνιστεί η Τράπεζα Πειραιώς

Εντυπωσιακό άλμα έκανε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 66,76% ενώ πλέον η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,26 δισ. ευρώ έναντι 248 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου όταν «κορυφώνονταν» τα κερδοσκοπικά στοιχήματα σε βάρος της τράπεζας και γενικότερα των τραπεζών.

Την επόμενη Δευτέρα η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ενώ πολύ γρήγορα θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για την συμφωνία διάθεσης της διαχείρισης του πακέτου «κόκκινων» δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ σε ανεξάρτητο φορέα.

Εντυπωσιακή «επιστροφή» και για την μετοχή της Alpha Bank, που μετά και το σημερινό άλμα (+5,63%) έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 36,51% ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεπέρασε τα 2,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας, μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του σχετικού σχεδιασμού.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,04% με την μετοχή της ΔΕΗ να κλείνει ενισχυμένη 8,68%.

Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ σημείωσε κέρδη 3,89% και η Τιτάν 3,17%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η μετοχή του ΟΛΠ με πτώση 2,44% ενώ η Fourlis κατέγραψε απώλειες 1,58%. Η μετοχή της Coca Cola σημείωσε πτώση 1,14%.

Μεγάλα κέρδη επίσης για την Εθνική Τράπεζα (+6,47%), την Μότορ Όιλ (+2,06%), την Μυτιληναίος (+1,93%), την ΕΧΑΕ (+3,37) και την Lamda Development (+1,21%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε μικρή άνοδο 0,57% με την μετοχή της Πλαστικά Θράκης να έχει άνοδο 3,65% και η Αβαξ 3,21% ενώ η Marfin είχε κέρδη 2,92%. Σε πτωτική πορεία η Ικτίνος με απώλειες 2,51% και η ΑΣΚΟ με 2,23% ενώ η Νηρεύς έκλεισε με απώλειες 1,68%.

Παρά τη βύθιση των ξένων αγορών, η ελληνική κεφαλαιαγορά συνέχισε την ανοδική της πορεία ανεπηρέαστη και ξεκομμένη από το διεθνές περιβάλλον.

«Βουτιά» για τον Dow Jones

Εξαιρετικά αρνητικό είναι το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού με την Wall Street να καταγράφει μεγάλες απώλειες μετά τις νέες απειλές του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών στο Μεξικό έως ότου  σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, όπως είπε.

Η κίνηση αυτή αυξάνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις των εμπορικών κυρώσεων στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τον κίνδυνο η οικονομία των ΗΠΑ να διολισθήσει σε ύφεση.

Έτσι,  ο δείκτης Dow Jones  σημείωσε υποχώρηση κατά 0,84%, ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας -0,85% ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε  κατά 0,78%.

Στην Ευρώπη ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,52%, στη Γαλλία ο CAC -1%  και  ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά 1,19%.

Με μικρές απώλειες έκλεισε η Κίνα με τον Shanghai να υποχωρεί κατά -0,24% και τον China A50 κατά 0,56%.